Aardgastekort VS stuwt energieprijzen op
Een tekort aan aardgas in de VS drijft de energieprijzen op en kan volgens Fed-voorzitter Alan Greenspan een rem vormen op het economisch herstel. Energieminister Spencer Abraham zegt naar een oplossing te zoeken.
Enkele jaren geleden was er een sterke stijging van de aardgasprijzen, aldus Gwyn Morgan, topman van het Canadese bedrijf EnCana, de belangrijkste buitenlandse leverancier van aardgas aan de VS. „Wij verwachtten toen dat de VS hun voorraden zouden aanvullen, maar het tegendeel was het geval. De voorraad aardgas is nog nooit zo laag geweest, hetgeen ons -de leveranciers dus- in de kaart speelt.”
De Amerikanen beschikken zelf over belangrijke aardgasreserves, maar een groot deel daarvan is niet bereikbaar vanwege milieubeperkingen. „Wij hebben genoeg, maar wij kunnen er niet bij door ons strikte milieubeleid”, zo meent Michael Allison, woordvoerder van het aardgasbedrijf Anadarko. Door de recente stijging van de aardgasprijs beginnen intussen ook de elektriciteitsprijzen op te lopen, want de meeste Amerikaanse elektriciteitscentrales draaien op aardgas.
Enkele dagen geleden waarschuwde Alan Greenspan tijdens een hoorzitting van de energiecommissie van het Huis van Afgevaardigden voor de consequenties van het ontbreken van een coherent aardgasbeleid. „Als we onze eigen reserves niet toegankelijker maken, grotere voorraden aanleggen of onze importen versterken, moeten we rekening houden met prijsstijgingen die het economisch herstel belangrijk kunnen afremmen”, aldus de voorzitter van de Federal Reserve.
De schaarste annex prijsstijgingen hebben al geleid tot sluitingen van enkele ammoniakfabrieken en tot ontslagen bij producenten van kunstmest. Voor beide sectoren vormt aardgas een belangrijke grondstof. Canada is tot nu toe de belangrijkste importeur in de VS, maar de behoefte aan aardgas neemt in Canada zelf toe. Daardoor wordt de hoeveelheid die voor export beschikbaar is kleiner.
Blijft nog de mogelijkheid over om aardgas in (sterk gekoelde) vloeibare vorm via tankschepen te importeren. Slechts enkele terminals in de VS zijn hiervoor technisch uitgerust. Er zijn plannen om meer van dergelijke terminals te bouwen. Die plannen stuiten vaak op lokale bezwaren, omdat men bang is dat deze voorzieningen plus de bijbehorende opslagtanks een gemakkelijk doelwit voor terroristen vormen.