Kabinet vraagt advies over scholing voor werk
DEN HAAG (ANP) – Het kabinet vraagt aan de Sociaal-Economische Raad (SER) advies over hoe de scholing van werkenden en werkzoekenden het beste kan aansluiten op de vraag naar arbeidskrachten. Het kabinet heeft dat vrijdag op voorstel van minister Henk Kamp (Sociale Zaken) besloten.
Volgens Kamp is scholing van belang om te voorkomen dat mensen werkloos aan de kant staan, terwijl in bepaalde sectoren tekorten aan goed opgeleid personeel zijn. Het kabinet hoopt eind dit jaar het advies te krijgen van de SER, waarin werkgevers en de vakbeweging zitten.
De minister stelt ook dat „de arbeidsmarkt op een omslagpunt staat”. Door de vergrijzing stromen in veel sectoren veel ervaren werknemers uit. Het kabinet hoopt onder meer door verhoging van de pensioenleeftijd mensen langer aan het werk te houden. Maar om langer doorwerken mogelijk te maken, moet volgens Kamp wel meer geïnvesteerd worden in (om-)scholing van werknemers om ze beter inzetbaar te maken.
De VVD-bewindsman wil het vanaf volgend jaar voor mensen aantrekkelijker maken zich te scholen door de kosten ervan makkelijker aftrekbaar te maken van de belastingen. Ook vraagt hij werkgevers en vakbonden in cao’s afspraken te maken over het vrijmaken van geld voor individuele scholingsbudgetten, die ontslagen werknemers kunnen gebruiken om elders aan het werk te komen.
Verder wordt het voor personeel mogelijk belastingvriendelijk te sparen voor scholing in de vitaliteitsregeling. De spaarloon- en levensloopregeling gaan in deze nieuwe voorziening op en werkgevers kunnen ook een bijdrage storten. Het idee is dat werknemers een financiële buffer kunnen opbouwen als ze zich willen omscholen voor ander werk of bijvoorbeeld een eigen bedrijf willen beginnen.
Kamp vindt dat bij dreigend ontslag werkgevers en werknemers zelf meer verantwoordelijkheid moeten nemen om tijdig ander werk te vinden. Zo kan een baas door een paar maanden langer iemand in dienst te houden en te helpen zoeken naar een baan, WW-premies en ontslagvergoedingen uitsparen.