Economie

VS zit in werkloosheidscrisis

AMSTERDAM (ANP) – De Amerikaanse arbeidsmarkt staat er slechter voor dan gedacht. Afgelopen maand kwamen er opnieuw nauwelijks banen bij en liep de werkloosheid op tot het hoogste niveau sinds eind vorig jaar, zo bleek vrijdag uit nieuwe cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

8 July 2011 15:59Gewijzigd op 14 November 2020 15:45
Foto EPA
Foto EPA

In de Amerikaanse economie werden in juni, afgezien van de agrarische sector, slechts 18.000 nieuwe banen gecreëerd. Daarmee viel het tempo van de banengroei terug tot het laagste niveau sinds september vorig jaar. De ontwikkeling was bovendien veel slechter dan verwacht. Economen hadden gemiddeld 90.000 nieuwe banen voorspeld.

De werkloosheid liep in juni op tot 9,2 procent, het hoogste niveau sinds december 2010. In mei had 9,1 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking geen betaalde baan. „De werkloosheid is onacceptabel hoog”, stelde het Witte Huis in een reactie.

Economen waren ook eensgezind in hun teleurstelling over de cijfers. „Absoluut afschuwelijk”, oordeelde econoom Rob Carnell van ING. „Elk onderdeel van dit tegenvallende rapport toont dat de VS in een werkloosheidscrisis zit”, stelde de topman van investeringsmaatschappij Pimco, Mohamed El-Erian.

Niet alleen de cijfers over juni vielen tegen, ook die van mei waren slechter dan eerder gedacht. Op basis van nieuwe schattingen werd de banengroei in die maand gehalveerd tot een schamele 25.000 nieuwe arbeidsplaatsen. Die tegenvallende ontwikkelingen onderstrepen de matige groei van ‘s werelds grootste economie.

In de loop van de week waren de verwachtingen voor het banencijfer juist behoorlijk opgelopen, zeker nadat salarisstrookverwerker ADP een onverwacht sterke groei van de werkgelegenheid in het bedrijfsleven had gemeld.

De teleurstelling die daardoor ontstond over de officiële cijfers was duidelijk zichtbaar op de internationale beurzen. In Europa doken de graadmeters direct na de presentatie van de cijfers in de min en ook op Wall Street zetten ze de koersen op verlies.

Volgens Carnell werden de hooggespannen verwachtingen echter vooral ingegeven door ‘wishful thinking’. „De cijfers zijn verschrikkelijk, maar hadden niet als zo’n grote verrassing hoeven komen. De arbeidsmarkt kan de zwakke economische groei van de afgelopen kwartalen niet in een paar weken van zich afschudden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer