Genen kromstand vingers in kaart gebracht
GRONINGEN (ANP) – Een groep Groningse onderzoekers is erin geslaagd negen genen in kaart te brengen die te maken hebben met de ziekte van Dupuytren.
Dat is een ziekte waarbij vingers krom komen te staan. Soms is het zo erg dat patiënten de vingers niet meer kunnen bewegen.
De onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) werkten voor de studie samen met verschillende ziekenhuizen in Nederland. Ze publiceerden hun bevindingen donderdag in het medische tijdschrift the New England Journal of Medicine.
„In Nederland wordt naar schatting 5 tot 10 procent van de mensen boven de 50 jaar door de ziekte getroffen”, aldus een woordvoerder van het UMCG. Eerst krijgt de patiënt een knobbeltje, dat na verloop van tijd een streng in de handpalm vormt. Door die streng wordt het bij veel patiënten uiteindelijk onmogelijk om de vingers nog te bewegen. De ziekte ontstaat meestal bij de ringvinger of de pink.
Het is voor het eerst dat de genetische rol bij de ziekte is vastgesteld. Wetenschappers vermoedden al langer dat erfelijkheid een rol speelde, omdat de ziekte vooral in Noord- en West-Europa voorkomt. Deze vondst biedt meer inzicht in het ontstaan van de ziekte. „Dit leidt in de toekomst wellicht tot een betere behandeling, niet pas wanneer iemand de ziekte al heeft, maar voor die tijd. Misschien kunnen we in de toekomst voorkomen dat mensen de ziekte krijgen”, aldus de woordvoerder.