Knot debuteert met renteverhoging
FRANKFURT – Klaas Knot maakt zijn opwachting in de bestuursvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB). Hij en zijn collega’s zullen donderdag waarschijnlijk besluiten om de rente in de eurolanden opnieuw te verhogen.
Elke maand zitten ze één keer met elkaar om de tafel om te praten over de geldpolitiek in de eurozone: de zeshoofdige directie van genoemde instantie en de nationale centralebankpresidenten van de zeventien landen die de gemeenschappelijke munt hebben ingevoerd. Deze week is het weer zover.
Bij het overleg schuift een debutant aan. Voor het eerst neemt Klaas Knot deel, 44 jaar en een onbeschreven blad in de internationale arena. Hij volgde per 1 juli de bij De Nederlandsche Bank afgezwaaide Nout Wellink op. Die had sinds de inwerkingtreding van de monetaire unie in 1999 zitting in de ECB-raad.
Knot mag meteen zijn medewerking verlenen aan een rentemaatregel. Begin juni heeft president Jean-Claude Trichet de financiële wereld al voorbereid op die ingreep. Hij houdt er niet van hem te verrassen. Daarom nam hij in bedekte, maar voor de ECB meest duidelijke bewoordingen een voorschot.
Officieel benadrukte hij, zoals gebruikelijk, dat er geen sprake was van een vooraankondiging, maar toen hij stelde dat er met „sterke waakzaamheid” op de inflatie gelet moet worden, wisten analisten genoeg. Het is de bekende formulering die hij pleegt te gebruiken als hij en zijn medebestuurders van plan zijn bij hun volgende beraad de rente naar boven te wijzigen.
De beleidsmakers trokken in april het voornaamste tarief op naar 1,25 procent, nadat het bijna twee jaar lang op het historisch lage niveau van 1 procent had gestaan. Nu zetten zij een verdere stap, tot naar verwachting 1,5 procent.
Criterium voor hun beslissingen zijn de inflatievooruitzichten. Zij hebben tot taak de prijsstabiliteit te handhaven en de rente vormt daarbij het belangrijkste instrument. Doel is de jaarlijkse geldontwaarding binnen het eurogebied te beperken tot hooguit 2 procent. Die grens wordt de laatste tijd overschreden. In juni bedroeg het tempo 2,7 procent.
Recent waarschuwde de Bank voor Internationale Betalingen (BIS), waarin de centrale banken samenwerken, dat de monetaire aanpak in de ontwikkelde economieën, nu we de crisis achter de rug hebben, veel te ruim is. Dat brengt het risico mee van een aanwakkerende inflatie.
De Federal Reserve (Fed) in de VS vindt het echter te vroeg om de kredietteugels te verstrakken. De ECB maakt een andere keuze. Dat een hogere intrest de economische groei ondermijnt, daar hoeven we volgens Trichet niet bang voor te zijn. Gecorrigeerd voor de prijsstijgingen is de rente namelijk negatief. Dat impliceert nog steeds een stimulerend beleid vanuit Frankfurt, luidt zijn redenering.