Groen & duurzaamheid

Zeven tips om de natuur op de Wadden te ontdekken

Vakantiegangers op weg naar de Waddeneilanden varen door een uniek natuurgebied. De meesten weten niet wat er allemaal leeft onder hun voeten. Zeven tips om de natuur op het wad te ontdekken.

2 July 2011 11:51Gewijzigd op 14 November 2020 15:40
Het kleinste zeehaventje van Nederland in Noordpolderzijl. Foto RD
Het kleinste zeehaventje van Nederland in Noordpolderzijl. Foto RD

Het wad bij Ameland voelt blubberig. Het slik laat af en toe wat gebubbel horen; verder is het heel stil. Links beweegt wat, een krab maakt zich snel uit de voeten. In de verte kokkelen enkele zeemeeuwen.

De Waddenzee is nu twee jaar geleden door Unesco is bestempeld tot Werelderfgoed. Omdat het zo’n uniek getijdengebied is met een enorme variëteit aan landschappen, flora en fauna. Het is bijvoorbeeld een belangrijke pleisterplaats voor miljoenen vogels op trektocht.

Leuk, zo’n werelderfgoedstatus, maar zeker de helft van de Nederlanders heeft de waddengeur nog nooit geroken. „Vooral onder de lijn Amsterdam-Zwolle weten veel Nederlanders niet hoe mooi de Wadden zijn, simpelweg omdat ze er nog nooit geweest zijn”, zegt Matthijs van Walsum van de Stichting Waddenfederatie. „Velen vinden het te ver weg. Brabanders kunnen bij wijze van spreken net zo snel in Parijs zijn als op een Waddeneiland.”

Ze weten niet wat ze missen, die Brabanders. Een leuke, laten we zeggen driedaagse trip, om de schitterende natuur van de wadden te verkennen, is een rondje Friese kust, Ameland, Schiermonnikoog en Groningse kust. Want hoewel de eilanden de meeste aandacht trekken, is er ook langs de waddenkust van alles te ontdekken. Neem wel oude kleren, laarzen of waterschoenen mee, want een wandeling over glibberige wad mag niet ontbreken!


Paardenredding

Marrum was in november 2006 internationaal in het nieuws. Ruim 225 paarden zaten drie dagen vast op een heuveltje in een ondergelopen kwelder. Zes amazones wisten meer dan 200 paarden te redden door ze voor te gaan door het ondiepe water. Het crisiscentrum voor de reddingsoperatie was destijds gevestigd in natuureducatief recreatiecentrum De SeedyksterToer. Van hieruit kunnen toeristen toertochten maken door het buitendijkse gebied of vanuit een uitkijktoren over het wad turen.

www.seedykstertoer.nl


Natuurcentrum Ameland

Het natuurcentrum Ameland opende in juni 2009 zijn deuren. In het grote gebouw is veel te zien en te leren over het wad, ook op een interactieve manier. Een gigantisch aquarium met vissen die in de Waddenzee voorkomen, opgezette dieren en een zaal waar kinderen proefjes kunnen doen. Wie het wad echt wil leren kennen, moet met een gids het natuurgebied ingaan. In een anderhalf uur durende tocht krijg je respect voor de overlevers op het wad.

www.amelandermusea.nl


Snel of langzaam

Even van Ameland naar Schiermonnikoog hoppen is niet eenvoudig omdat een schip niet in een rechte lijn van het ene eiland naar het andere kan varen. Het vaartuig moet de geulen en slenken volgen en de schipper moet terdege rekening houden met eb en vloed. Een lichte en snelle boot zoals de Tornado van Reddings- en Bergingsbedrijf Ameland heeft daar minder last van. Het is een sensationele ervaring om in vliegende vaart de Waddenzee over te steken. Wie minder geld kwijt wil zijn en meer kans wil hebben om zeehonden te zien, gaat met de Robbenboot.

www.offshore-ameland.nl

www.robbenboot.nl


Grijze monnik

Schiermonnikoog dankt zijn naam te danken aan de monniken in grijze pijen die in de middeleeuwen het eiland omdijkten. ”Schier” betekent ”grijs” en ”oog” is een ander woord voor ‘eiland.’ Schiermonnikoog is bijna geheel nationaal park. Dat betekent niet dat de natuur heilig is en niemand buiten de paden mag komen. Gids Thijs de Boer moedigt zijn bezoekers juist aan om in de duinkommen op zoek te gaan naar zeldzame orchideeën. Die staan er genoeg, soms binnen enkele vierkante meters vijf soorten.

www.np-schiermonnikoog.nl


Kriebelende krab

Vlakbij de aanlegsteiger van de veerboot in Lauwersoog staat een groep mensen op de dijk. Ze trekken juist een sleepnet de wal op. Hun begeleider is Ib Huysman, oprichter en directeur van de Natuurschool, een bedrijf dat activiteiten in de natuur organiseert. Huysman stort de vangst uit het sleepnet in een grote, plastic viskrat en graait er een krabje uit. De dames in het gezelschap griezelen. „Als je hem goed beetpakt, kan hij niets beginnen.”

www.natuurschool.nl

hallowaddenzee.nl


Pieterburen

Overbekend is de Zeehondencrèche in Pieterburen, opgericht door Lenie ’t Hart. Inmiddels is ze geen directeur meer, maar verzorgt ze nog wel de zeehonden. Met een beetje geluk treffen bezoekers de enthousiaste dierenliefhebber zelf aan. Als zij haar verhaal doet, ga je vanzelf van zeehonden houden. Veel minder bekend is het Waddencentrum Pieterburen. Vanuit het bezoekerscentrum voor de Groninger waddenkust van Stichting het Groninger Landschap worden kwelderwandelingen, huifkartochten en vogelkijkexcursies georganiseerd.

www.zeehondencreche.nl

www.groningerlandschap.nl


Kleinste zeehaventje

Het kleinste zeehaventje van Nederland ligt in Noordpolderzijl. Alleen bij vloed kunnen niet al te grote schepen het haventje bereiken. Aan de andere kant van de dijk ligt het huiskamercafé Het Zielhoes, een uitvalsbasis van wadlopers. Wie daar naartoe rijdt, heeft het gevoel dat hij het eind van Nederland heeft bereikt. De gemeente Eemsmond heeft voor Noordpolderzijl allerlei wilde plannen, zoals de bouw van een groot voorzieningengebouw voor wadlopers, maar daar zitten de Groningers naar eigen zeggen helemaal niet op te wachten.

www.zielhoes.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer