„Rebellenleger kan naar Tripoli oprukken”
BENGHAZI (ANP/AFP) – Het rebellenleger dat in Libië tegen het bewind van Muammar Gaddafi strijdt, is klaar om naar de hoofdstad Tripoli op te rukken. Dat heeft een woordvoerder zondag verklaard.
Volgens de woordvoerder maken de rebellen zich klaar om binnen 48 uur een offensief in te zetten vanuit de bergregio Nafusa, ten zuidwesten van Tripoli. De strijders moesten zich vorige week nog terugtrekken bij Bir al-Ghanam, op zo’n 80 kilometer van Tripoli.
De rebellen krijgen echter sinds enkele dagen extra luchtsteun van NAVO-vliegtuigen. Ook droppen Franse vliegtuigen wapens die de rebellen kunnen gebruiken.
De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma, een van de weinigen die onlangs direct contact had met Gaddafi, is in Rusland aangekomen voor overleg over de oorlog in Libië. Zuma spreekt met deelnemers van de internationale contactgroep Libië, een overlegorgaan over het conflict. Het precieze onderwerp van de besprekingen is onbekend.
Pensioen
Gaddafi mag in zijn land blijven als hij met pensioen gaat en zich onder internationaal toezicht stelt. Dat heeft opstandelingenleider Mustafa Abdul Jalil zondag in een interview met het Britse persbureau Reuters laten weten.
Jalil, voorheen minister van Justitie onder Gaddafi, zei dat hij het voorstel een maand geleden bij de Verenigde Naties heeft voorgelegd, maar tot dusver nog geen reactie heeft ontvangen. De opstandelingen en de internationale coalitie die het tegen het bewind opneemt, willen dat Gaddafi opstapt voordat er over vrede gepraat kan worden.
AU
De opstandelingen in Libië hebben een vredesplan van de Afrikaanse Unie (AU) voor hun land verworpen. Ze menen dat Gaddafi door het voorstel aan de macht blijft en dat is voor hen onaanvaardbaar. Dat heeft een functionaris van de rebellen laten weten.
De AU, een samenwerkingsverband van 53 Afrikaanse landen, probeert op te treden als bemiddelaar in het conflict in Libië en stuurt aan op democratische hervormingen. Maar over de toekomstige rol van Gaddafi heeft de AU, die vrijdag een top hield over de kwestie, weinig laten doorschemeren, waardoor de rebellen vrezen dat hij gewoon aan de macht mag blijven. Gaddafi zou niet mogen deelnemen aan vredesbesprekingen met de rebellen, maar hij wordt niet opgeroepen om af te treden.