Cultuur & boeken

Apologetiek voor de 21e eeuw

Vanaf het begin van het christendom hebben theologen en filosofen geprobeerd hun geloof te verdedigen: Paulus, Augustinus, Luther, Pascal, en C. S. Lewis in de vorige eeuw. Met name de laatste jaren staat de verdediging van het christelijk geloof volop in de belangstelling, mede door de voortgaande secularisatie in de westerse wereld en de opkomst van het moderne atheïsme. Sommigen spreken voorzichtig van een renaissance van de apologetiek.

2 July 2011 12:04Gewijzigd op 14 November 2020 15:40

In het boek ”Apologetics for the Twenty-First Century” beschrijft de Amerikaanse theoloog Louis Markos de belangrijkste apologeten van 
de 20e eeuw en hun argumenten ter verdediging van het orthodoxe 
christendom. Hij besteedt aandacht aan onder anderen C. S. Lewis, 
G. K. Chesterton en 
Francis Schaeffer.

Het tweede deel van het boek zoomt in op algemene apologetische thema’s en vragen van ongelovigen. Hoe kan het bestaan van God worden bewezen? Waarom laat Hij lijden toe in de wereld? En hoe zit het met de betrouwbaarheid van de Bijbel?

Voor de verdediging van het christelijk geloof in de 21e eeuw zijn de laatste zes hoofdstukken het interessantst. Daarin gaat Markos in op een aantal recente ontwikkelingen in de apologetiek. Aan bod komen onder meer de verhouding van het christendom met andere wereldgodsdiensten en de groeiende belangstelling voor spiritualiteit. Veel aandacht is er ook voor de twee belangrijkste apologetische slagvelden van de afgelopen tien jaar: intelligent design en de opkomst van een nieuwe en agressievere vorm van atheïsme.


Boekgegevens

“Apologetics for the Twenty-First Century”, door Louis Markos;

uitg. Crossway, Wheaton, 2010; ISBN 978 1 4335 1448 7; 272 blz.; € 12,-.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer