Psoriasis / antidepressiva en bittere smaak
In 1983 heb ik psoriasis gekregen. Veel medicijnen en zalven gebruikt. Vorig jaar juni ging de huid van onder andere mijn armen en benen open. De ziekte gaat op en neer. Maar kom je er nooit meer van af?
Psoriasis is een chronische ziekte die vaak in perioden meer en minder actief is. Sommige mensen hebben maar een paar plekken, anderen zitten er van top tot teen onder. De aandoening kan ook de gewrichten en de nagels aantasten.
Als de ziekte erg actief is, kan de huid inderdaad opengaan. Sommige medicijnen kunnen de ziekte verergeren en moeten daarom als het kan worden vermeden, al hebben gelukkig niet alle patiënten er last van. Het gaat onder andere om de zogeheten bètablokkers zoals atenolol, metropolol en sotalol. Die vertragen de hartslag en verlagen de bloeddruk, reden waarom ze nogal eens worden voorgeschreven aan hart- en vaatpatiënten.
Hoewel het mogelijk is dat de ziekte veel minder actief wordt of verdwijnt, is dat meer uitzondering dan regel. Er zijn heel goede behandelingen, maar deze moeten wel zonder onderbreking worden toegepast. Dat vergt dus discipline. Het is begrijpelijk dat men er wel eens geen zin in heeft om te smeren of medicijnen te slikken. Soms helpt het om te zoeken naar een behandeling die wat gemakkelijker vol te houden is, bijvoorbeeld door te kiezen voor een gel of crème in plaats van een vette zalf waar de kleren ook onder zitten.
Dr. A. C. Knulst, dermatoloog-allergoloog
Ik heb als vrouw een periode antidepressiva gebruikt. Als bijwerking had ik een bittere, vieze smaak in keel en mond. Al vier weken geleden ben ik gestopt met deze pillen, maar de bittere smaak blijft. Ook het voedsel smaakt bitter. Komt dit vaker voor en wat kan hiervan de oorzaak zijn? En is er wat aan te doen?
Uw ervaring is minder zeldzaam dan wel eens wordt gedacht. Ik neem even aan dat de bittere smaak het gevolg is van de antidepressiva en niet van bijvoorbeeld het eten van pompoenpitten of het slikken van het slaapmiddel zopiclon (imovane).
De oorzaak is dan als volgt: antidepressiva vergroten de beschikbaarheid van stoffen zoals serotonine en noradrenaline in de hersenen. Recent onderzoek laat zien dat deze stoffen de gevoeligheid voor bittere smaken vergroten. Omdat ook de gevoeligheid voor zuur, zout en zoet toeneemt, nemen de meeste mensen netto niets bijzonders waar.
Het effect op de waarneming van bittere smaken is echter doorgaans het grootst. In zekere zin bewijst de smaakverandering dat het middel zijn werk doet, of heeft gedaan.
Uw uit balans geraakte smaakbeleving moet zich nu nog herstellen. Dat is normaal, maar kan helaas even duren. Blijft de bittere smaak aanhouden, raadpleeg dan uw arts of apotheker.
C. Roest, psycholoog
Deze rubriek verschijnt niet in juli en augustus. De eerstvolgende aflevering verschijnt begin september.