SEV: Behoud krimpdorpen is te duur
GRONINGEN (ANP) – Het Groningse dorp Ganzedijk, dat symbool werd van de krimpregio’s in Nederland, hoeft niet afgebroken te worden. Rijk, provincie Groningen en de gemeente Oldambt hebben de afgelopen jaren met succes geïnvesteerd in het gehucht. Dat maakte de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) maandag bekend.
Veertien woningen zijn gesloopt, er zijn woningen gerenoveerd en een speeltuin en vlindertuin zijn aangelegd. Maar de kosten (2,2 miljoen euro) zijn zo hoog geweest, dat het experiment niet in andere krimpregio’s kan worden herhaald. „Door sloopwoningen voor marktconforme prijzen aan te kopen, draagt de gemeenschap de kosten, terwijl eigenaren, hypotheekverstrekkers en huurders zijn gespaard. De investering per woning is te hoog”, aldus de SEV.
Ganzedijk, ten noorden van Winschoten en tegen de Duitse grens, kwam in 2008 in het nieuws omdat de gemeente het dorp wegens leegstand wilde platgooien. De bewoners zouden gedwongen naar elders moeten verhuizen. Dat leidde tot veel protesten.
De oplossing in Ganzedijk is sociaal een succes gebleken, aldus de SEV, maar de kosten zijn hoog. Daarmee is deze aanpak maar beperkt inzetbaar in andere krimpgebieden. Een derde van de Nederlandse gemeenten krijgt tot 2040 te maken met bevolkingskrimp. „De evaluatie in Ganzedijk laat zien dat het lastig is om duurzame oplossingen te vinden voor krimpgebieden”, constateert de SEV.