Cultuur & boeken

Vitaal geloof in een belevingscultuur

Hoe zullen wij het in de 21e eeuw volhouden als kerk en als gelovige in de dubbele positie van marginaal en missionair? Preciezer: hoe zullen we dit als protestantse christenen volhouden? Deze indringende vragen zijn het uitgangspunt voor het boek van drs. Wim Dekker. In de eerste hoofdstukken peilt hij de crisis van de kerk aan de hand van denkers als Charles Taylor en Dietrich Bonhoeffer. Dekker wil een weg vinden die verder brengt: „Het aanvaarden van de crisis in een nieuwe concentratie op het kruis van Christus.”

24 June 2011 21:14Gewijzigd op 14 November 2020 15:33
Foto RD
Foto RD

In het tweede deel gaat hij in op de vraag hoe het protestantisme met de nadruk op het Woord een vitale beweging kan zijn in een belevingscultuur. Daarbij heeft Dekker zich vooral laten uitdagen door Alister McGrath, met diens stelling dat het einde van het protestantisme nabij is.

Het laatste deel van het boek behandelt missionaire thema’s, zoals de vraag of en hoe nieuwe gemeenten moeten worden gesticht, waarom we eigenlijk mensen zouden lastigvallen met het Evangelie en of het mogelijk is de waarheid van het christelijk geloof te claimen zonder dat er daarvoor een hard bewijs is.

De auteur besluit zijn boek met „de hoop die gefundeerd is in de geschiedenis, in Jezus Christus, zijn leven, sterven en opstanding.”

”Marginaal en missionair. Kleine theologie van een krimpende kerk”, Wim Dekker; uitg. Boekencentrum, Zoeter­meer, 2011; ISBN 978 90 239 2563 7; 205 blz.; € 18,90.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer