Economie

‘Super Mario’ wacht zware taak

FRANKFURT (ANP) – Mario Draghi krijgt als nieuwe president van de Europese Centrale Bank (ECB) een zware taak. Hij moet de hoeder van de euro heelhuids door de schuldencrisis zien te leiden.

24 June 2011 13:54Gewijzigd op 14 November 2020 15:33
Mario Draghi. Foto EPA
Mario Draghi. Foto EPA

Super Mario, zoals de niet al te originele bijnaam van Draghi luidt, zal al zijn overtuigingskracht nodig hebben om de centralebankpresidenten van de 17 eurolanden op een lijn te houden. De ECB moet er eerst en vooral voor zorgen dat de inflatie laag blijft, maar de belangen van de verschillende landen lopen steeds verder uiteen.

Zo is de nog altijd bijzonder lage rentestand die de ECB hanteert te laag voor het economisch doorstomende Duitsland, terwijl een kleine verhoging al voor economische problemen kan zorgen in landen als Griekenland en Spanje. De donkerste wolk boven de kantoortoren van de ECB in Frankfurt wordt echter gevormd door de Griekse schuldencrisis.

De centrale bank verzet zich tot nu toe met hand en tand tegen een herstructurering van de onhoudbaar geachte schuldenlast van Griekenland. Een aanpassing van de leningen die Griekenland moet terugbetalen kan de nog altijd verzwakte Europese bankensector opnieuw in een crisis storten, waarschuwt de ECB. Veel overheden eisen echter een bijdrage van investeerders, om belastingbetalers het idee te geven dat ze er niet alleen voor staan.

De 63-jarige Draghi speelt momenteel als president van de Italiaanse centrale bank al een belangrijke rol bij de besluiten van de ECB. Hij gold al jaren als een belangrijke kandidaat om de Fransman Jean-Claude Trichet op te volgen op de hoogste economische post in Europa, maar zijn benoeming verliep niet zonder slag of stoot. Vooral in het voor inflatie allergische Duitsland was veel scepsis tegen de benoeming van een bankier uit Italië, waar volgens de populaire krant Bild inflatie even normaal is als „pasta met tomatensaus”.

De angst voor de afkomst van Draghi lijkt echter volledig onterecht. Als hoge ambtenaar bij het Italiaanse ministerie van Financiën was hij de drijvende kracht achter maatregelen die de geldontwaarding in Italië beperkten en die ervoor zorgden dat het land direct kon toetreden tot de euro. Nadat de Duitse topkandidaat Axel Weber zich had teruggetrokken noemde de Duitse regering Draghi dan ook „de meest Duitse van alle overgebleven kandidaten”.

Draghi had aan het begin van deze eeuw enkele jaren een topfunctie bij de Amerikaanse bank Goldman Sachs. Daarvoor werkte hij onder meer voor de Wereldbank. Sinds de oprichting in april 2009 is hij president van de Financial Stability Board. Dat samenwerkingsverband van ‘s werelds belangrijkste centrale banken is verantwoordelijk voor de internationale regels waaraan banken moeten voldoen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer