Politiek

Kamp voorzichtig met bazenbijdrage kindopvang

DEN HAAG (ANP) – Een meerderheid van de Tweede Kamer, waaronder regeringspartij CDA en gedoogpartner PVV, wil werkgevers houden aan de afspraak dat ze een derde van de kosten van kinderopvang betalen. Maar volgens minister Henk Kamp (Sociale Zaken) levert dit niets op en hij waarschuwde donderdag in een Kamerdebat voor lastenverzwaring voor het bedrijfsleven.

23 June 2011 15:27Gewijzigd op 14 November 2020 15:32
Foto ANP
Foto ANP

Nu betalen werkgevers ongeveer een vijfde, terwijl bij invoering van de Wet kinderopvang in 2005 is afgesproken dat de overheid, ouders en bazen ieder een derde deel voor hun rekening nemen. Het kabinet wil fors bezuinigen op de kinderopvang, omdat er telkens kostenoverschrijdingen zijn. De crèche en gastouder worden voor alle ouders duurder, maar vooral voor hogere inkomens.

Het optrekken van de werkgeversbijdrage naar 33 procent betekent volgens Kamp echter een lastenverzwaring van 350 miljoen euro. Het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV heeft volgens hem juist afgesproken dat de lasten voor bedrijven niet mogen stijgen om het economisch herstel niet te dwarsbomen.

Daarom moet volgens de VVD-bewindsman die 350 miljoen elders op de begroting worden weggehaald om het terug te geven aan werkgevers, bijvoorbeeld via verlaging van de vennootschapsbelasting. PvdA-politica Mariëtte de Hamer zei dat Kamp maar met suggesties moet komen, omdat anders niet aan de wet wordt voldaan.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum is blij met toezeggingen van de minister hierover. Maar volgens hem is het zaak dat de werkgeversbijdrage die de overheid int, ook wordt doorgespeeld naar alle ouders.

Door de geplande bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag zijn vanaf 2013 niet meer alle ouders ervan verzekerd dat ze ten minste een derde van kosten vergoed krijgen. De toeslag wordt voor huishoudens met een gezamenlijk inkomen vanaf ongeveer 90.000 euro afgebouwd tot nul voor inkomens vanaf 130.000 euro.

Van Hijum vroeg Kamp voor deze bezuiniging alternatieven te zoeken. Zo hoeft voor de CDA’er de voorgestelde verhoging van de inkomensafhankelijke combinatiekorting niet door te gaan. Maar Kamp vindt dit nodig om werken meer te stimuleren. Wel wil hij, mede op verzoek van VVD en PVV, kijken naar extra besparingen door strenger te kijken naar de wijze waarop uren worden gedeclareerd in de kinderopvang.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer