Gezondheid

Niesbuiten / opvliegers / troebele urine

Mijn man (71) heeft veel last van heftige niesbuien na het eten van wat dan ook, warm of koud, biscuitje, appel enzovoorts. Is hier sprake van een allergie (voor alle voedsel)? Is er wat tegen te doen?

23 June 2011 14:57Gewijzigd op 14 November 2020 15:32

Niesbuien zijn erg hinderlijk en kunnen door verschillende oorzaken ontstaan. Bekend zijn niesbuien als gevolg van een allergie voor pollen, huisstofmijt of harige dieren. Vaak zijn er dan ook klachten van dichtzitten en neusloop. Ook oogklachten kunnen optreden.

Een allergie voor voedsel uit zich niet in niesbuien. Wat wel het geval zou kunnen zijn, is dat voedsel de slijmvliezen (extra?) prikkelt. Vaak zijn die dan al niet helemaal rustig: of door een allergie voor iets anders (pollen, huisstofmijt, dieren) of door overmatige prikkelbaarheid ervan. Dan treedt dit soort klachten op bij contact met rook, parfum, droge of vochtige lucht, harde luchtstroming enzovoorts.

Behandeling is mogelijk met antihistaminica (neusspray of tablet) of een neusspray met corticosteroïden. Wanneer dit geen verlichting geeft, valt een bezoek aan een kno-arts te overwegen.

Dr. A. C. Knulst, allergoloog-dermatoloog


Ik ben een vrouw van 67 jaar en tob al jaren dagelijks diverse malen met hinderlijke opvliegers. Volgens mijn huisarts is er niets aan te doen. Weet u wellicht een oplossing?

Hinderlijke opvliegers komen nogal eens voor; het bekendst zijn de opvliegers die met de overgang te maken hebben en meestal tussen de 45 en de 55 jaar voorkomen.

U zult al vele jaren in de overgang zijn, en toch hebt u nog opvliegers. Ik neem aan dat u ze voor de overgang niet had. Hoewel uitzonderlijk, komt het soms voor dat een vrouw zo lang het gevoel van opvliegers houdt; het heeft te maken met een instabiliteit van de bloedvaten, die op gezette tijden verwijden, waardoor een blozend gevoel met hartkloppingen en zweten ontstaat.

Sommige vrouwen hebben baat bij natuurgeneesmiddelen zoals Famosan; anderen bij reguliere geneesmiddelen, die echter bijwerkingen hebben, waardoor ze niet zo makkelijk voorgeschreven worden. Want opvliegers zijn wel lastig, maar niet gevaarlijk.

Anderzijds is het verstandig om met uw huisarts te spreken over mogelijke andere oorzaken van opvliegers (de Engelse term is flushes). Er zijn namelijk ziekten aan de inwendige organen die vergelijkbare verschijnselen veroorzaken en die op een andere manier behandeld moeten worden.

J. Huisman, huisarts


Ons zoontje van 6 jaar plast op een potje, zodat je ziet dat zijn urine vaak zeer troebel is, zelfs zo erg dat het wel sinaasappelsap lijkt. Er blijft ook altijd een laagje ‘kalk’ in het potje achter. Kan dit kwaad?

Ons lichaam produceert per dag door de nieren ongeveer 1,5 liter vocht. Dit is al het vocht dat in het eten en drinken zit, zonder het vocht in de ontlasting en het vocht dat we kwijtraken door zweten en ademen.

Urine is in principe steriel (bevat geen bacteriën) en het bevat ook geen glucose (suiker) en eiwitten. Deze laatste stoffen worden door de nieren in het lichaam gehouden. Via de urine worden wel afvalstoffen en zouten uitgescheiden. Dit wordt heel precies geregeld, zodat het lichaam in balans blijft. Bevat urine wel bacteriën, glucose of eiwitten, dan is er sprake van afwijkingen, bijvoorbeeld een urineweginfectie, suikerziekte of nierbeschadiging.

De kleur van de urine wordt bepaald door de stoffen die het lichaam uitscheidt. Bij de afbraak van rode bloedcellen komt kleurstof vrij die door de lever wordt omgezet in bilirubine dat onder meer via de urine wordt verwijderd. Bilirubine is geel.

Uw huisarts kan via eenvoudig onderzoek de urine nakijken. Het is de vraag of de kleur van de urine/kalk iets zegt over afvalstoffen of over ziekte.

J. A. Spaan, huisarts

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer