Van der Ham: D66 voor vrijheid van onderwijs
DEN HAAG – D66-Kamerlid Van der Ham was niet erg gelukkig met de berichtgeving in het RD van dinsdag. Scholen voor voortgezet onderwijs op religieuze grondslag mogen van D66 wél blijven bestaan, zo twitterde hij.
Maar het was wel Van der Ham die dinsdagmorgen in het dagblad De Pers zei: „Toen deze wet tot stand kwam, ging die ook alleen over het basisonderwijs. Inmiddels is de grondwetsinterpretatie opgerekt tot het middelbaar en zelfs het hoger onderwijs. Dat moet teruggedraaid.”
Daarmee zegt u toch dat alleen het basisonderwijs op christelijke grondslag door de overheid gefinancierd moet worden?
„Nee. In het interview stelde ik dat de status aparte voor het bijzonder onderwijs destijds alleen voor het basisonderwijs gold. Ik wil daarvan af. Voor het middelbaar onderwijs en hoger onderwijs is dat makkelijker, want die staan al helemaal niet genoemd in de Grondwet. Als je het artikel goed leest, zeg ik niet dat er geen bijzonder voortgezet onderwijs meer mag bestaan. Maar ik kan me voorstellen dat een RD-lezer het misschien zo interpreteert.”
U zegt ook: „Van basisonderwijs kun je zeggen: de ouder moet zeggenschap hebben over de opvoeding van een kind. Maar met twaalf jaar zijn jongeren tegenwoordig heel zelfstandig.” Wat bedoelt u daar dan mee?
„Wat ik aan de kaak wilde stellen is dat onder het mom van onderwijsvrijheid er bijvoorbeeld verregaande eisen gesteld worden aan leerlingen en docenten. Dat is niet meer van deze tijd. Ook kinderen moeten met andersdenkenden in contact kunnen komen. Hierop zijn het RD en ik het waarschijnlijk niet eens. Maar op andere punten mogelijk wel. Ik noem als voorbeeld dat de hogeschool Inholland in eerste instantie geen openheid wilde geven over de extreme declaraties van de raad van bestuur.”
Wilt u heimelijk artikel 23 toch niet gewoon afschaffen?
„In mijn partij is er een stroming die artikel 23 wil afschaffen, maar daar hoor ik niet bij. Ik wil ook de vrijheid hebben om een school op te richten die bij mijn overtuiging past.”
Dat is dan goed nieuws als D66 het grondwetsartikel over de vrijheid van onderwijs wil handhaven. Geeft u dan niet langer steun aan voorstellen die het toelatingsbeleid en het benoemingsbeleid inperken?
„Nou nee, wij zijn wel voorstander van het moderniseren van de onderwijswetgeving. De acceptatieplicht voor alle scholen als ouders en leerlingen de grondslag van de school respecteren, is er één van. Ook willen we graag een eind maken aan de onduidelijkheid die er is over de vraag of scholen samenwonende stellen van hetzelfde geslacht mogen weren of niet. Verder zouden bijzondere en openbare scholen die graag willen samenwerken, daarvoor de ruimte moeten krijgen.”
U wilt artikel 23 dus handhaven en dan uithollen?
„Dat is uw conclusie. Ik wil artikel 23 handhaven, maar wel aanpassen aan de 21e eeuw.”