Mondiaal meer geld besteed aan wapens
De door de Verenigde Staten verklaarde oorlog tegen het internationaal terrorisme heeft geleid tot fors toegenomen internationale uitgaven aan bewapening.
Dat blijkt uit de jaarrapportage van het Zweedse instituut Sipri. Volgens het Stockholm International Peace Research Institute zijn de internationale bestedingen aan wapens en wapensystemen in 2002 met gemiddeld 6 procent gestegen tot in totaal 674 miljard euro.
De VS zijn overigens grotendeels verantwoordelijk voor de ’wapenwedloop’. Circa 75 procent van de stijging van de uitgaven komt voor Amerikaanse rekening. De VS vertegenwoordigen 43 procent van alle uitgaven voor militaire doelen in de wereld, aldus het instituut.
De internationale bewapeningsuitgaven vertoonden na het einde van de Koude Oorlog een dalende lijn. Sinds de aanslagen van 11 september is daaraan een einde gekomen. De uitgaven liggen momenteel 14 procent boven het niveau van 1998, maar toch ook nog altijd 16 procent onder dat van 1988, kort voor de ineenstorting van het Oostblok.
De meeste West-Europese landen hielden hun uitgaven op een gelijk niveau, maar zowel Rusland (plus 12 procent) als China (18 procent) deed er een flinke schep bovenop.
Als het gaat om de internationale export van wapentuig, dan bekleden ook hierin de VS de eerste plaats. Tussen 1998 en 2002 was Washington in 41 procent (37,7 miljard dollar) van alle wapentransacties de leverancier. Rusland volgde met 22 procent (20,7 miljard). Alleen gekeken naar 2002 is Rusland de koploper. Nederland staat overigens met 1,5 miljard dollar op de negende plaats van de toptien (1998-2002) van internationale wapenexporteurs.