Zwaarlijvige ouderen moeten meer bewegen

Het onderwerp overgewicht staat weer eens in de schijnwerpers. Kortgeleden bleek uit cijfers van de Amsterdamse Vrije Universiteit dat bijna de helft van de senioren te zwaar is. Ruim 25 procent van hen heeft zelfs last van obesitas, een ernstige vorm van overgewicht. Ouderen worstelen sowieso vaker met extra kilo’s dan de jongere garde. De gegevens zijn afkomstig uit de zogeheten Longitudinal Aging Study, een jarenlang onderzoek van de VU naar zwaarlijvigheid onder 55-plussers. Het Nationaal Ouderen­fonds en de ouderenorganisatie ANBO grijpen de cijfers aan om actie te ondernemen.

21 June 2011 20:35Gewijzigd op 14 November 2020 15:31
Foto iStock
Foto iStock

Wereldschokkend zijn genoemde feiten overigens niet. Vier jaar geleden concludeerde Marjolein Visser, hoogleraar aan de VU, al dat het overgewicht onder ouderen sneller groeit dan onder andere leeftijdsgroepen. Visser –die in 2007 op dit onderwerp promoveerde– stelde dat 57 procent van alle 65-plussers te dik was, van wie 14 procent in ernstige mate. Het percentage mannen met obesitas bleek in tien jaar verdubbeld.

Dat belooft niet veel goeds met de groeiende vergrijzing die in het verschiet ligt. Toch staan niet alle seinen op rood. Visser stelde in 2007 naar aanleiding van haar promotieonderzoek dat er te weinig aandacht voor dit probleem is. Slechts bij een op de tien ouderen die met obesitas bij de huisarts aanklopten, nam de dokter zelf het initiatief om het over­gewicht ter sprake te brengen. Vandaag de dag lijkt de situatie niet veel beter, want volgens het Nationaal Ouderenfonds stellen huisartsen de extra’s kilo’s nog onvoldoende aan de kaak.

Obesitas is niet direct levensbedreigend. Desondanks kan zwaarlijvigheid gevolgen hebben, van beperking van de mobiliteit, slijtage aan gewrichten, incontinentie, suikerziekte, depressiviteit tot opname in een zorginstelling. Een vroege signalering en aanpak kan ernstige kwalen helpen voorkomen.

Een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van overgewicht bij senioren is dat ze te weinig bewegen. Ze maken veel gebruik van scootmobielen of taxi’s en zitten lang achter de computer. Meer bewegen en een goede voeding moeten het tij keren, aldus het Nationaal Ouderenfonds. Daarom startte de stichting twee projecten die gericht zijn op gezondheid en bewegen: de BeautyPlusBus en Fit+. De bus gaat vanaf augustus door het land toeren, aldus Marjolein van der Gaag, woordvoerster van het fonds. „Dit initiatief richt zich op het uiterlijk en de gezondheid. Mensen die zichzelf goed verzorgen, voelen zich beter. Fit+ staat nog in de kinderschoenen. We zijn met verschillende gemeenten in gesprek om inactieve ouderen te mobiliseren, bijvoorbeeld door met hen te gaan sporten.”

Ook de ANBO doet een duit in het zakje. Volgens woordvoerster Juanita Bouman probeert de ouderenorganisatie leden bewust te maken van het belang van een andere levensstijl. „Onder meer door bijeenkomsten over gezond eten te beleggen en wande­lingen te organiseren. Maar ook door besturen van afdelingen te stimuleren vaker fietstochten op poten te zetten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer