Geen studiegeld voor hardnekkige spijbelaar
ROTTERDAM (ANP) – Meerderjarige mbo-scholieren die langdurig spijbelen, lopen vanaf het nieuwe schooljaar de kans hun studiefinanciering kwijt te raken. Het ministerie van Onderwijs wil dat regionale opleidingscentra (roc’s) hardnekkige spijbelaars met dit bestaande instrument meer gaan straffen. Dat maakte het ministerie maandag bekend.
In Rotterdam gaan roc’s als eerste streng toezien op het verzuimgedrag van scholieren om zo het probleem van de vroegtijdig schoolverlaters zonder diploma aan te pakken. „Studiefinanciering is geen op-de-bank-hangsubsidie”, vindt de Rotterdamse onderwijswethouder Hugo de Jonge (CDA).
„Schoolverzuim is een voorbode van schooluitval. Een goedwerkend verzuimloket is daarbij belangrijk, maar ook het optimaal gebruik van bestaande regelingen”, aldus minister Marja van Bijsterveldt (CDA). Het ministerie wil de schooluitval de komende jaren fors terugdringen: van 40.000 naar 25.000 leerlingen per jaar.
De MBO Raad twijfelt of het initiatief effect sorteert. Het gaat specifiek over de groep van 18- en 19-jarigen en juist daar ligt het knelpunt, zegt voorzitter Jan van Zijl. „Dit is de moeilijkste groep. Ze zijn niet meer leerplichtig, ze zijn dus niet te dwingen om naar school te gaan en de meesten laten zich niet de les lezen.”
Toch helpt het om te dreigen met een korting of stopzetting van de studiefinanciering, denken de roc’s. Zo werd de ingevoerde maatregel om te korten op de kinderbijslag als kinderen te veel zouden spijbelen niet gebruikt, omdat het niet meer nodig bleek.
De Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (JOB) vindt de ‘opgewarmde’ plannen van de minister te rigide. „Er wordt niet gekeken naar wat de achterliggende problematiek is, waarom mbo’ers spijbelen. Als je dat weet, kan je het verzuim op een constructieve manier aanpakken”, aldus een woordvoerder van JOB.
Daarom presenteerde Rotterdam maandag een breed pakket aan maatregelen om schooluitval tegen te gaan. Zo komen er tussentijdse instroommomenten voor leerlingen in het mbo. En leerlingen die bij nader inzien een verkeerde beroepskeuze maken, gaan niet thuis op de bank zitten maar worden direct aangespoord een andere keuze te maken en dus weer terug in de schoolbanken te komen.
„Scholieren die vroegtijdig van school gaan, hebben veel minder kans op een goede baan en zijn vaak afhankelijk van een uitkering”, aldus De Jonge. „Op die manier is de aanval op schooluitval ook een aanval op jeugdwerkloosheid.” In Rotterdam vertrekken jaarlijks 2500 leerlingen van school zonder diploma. Met de betrokken scholen, die zich hiervoor hebben verenigd in de Coöperatie Rotterdams Offensief, is afgesproken jaarlijks 10 procent minder schooluitvallers te noteren.