Pensioenlasten drukken winst Erdee
Hoge pensioenlasten drukten vorig jaar de winst van de Erdee Holding. Toch wist het moederbedrijf van het Reformatorisch Dagblad, familieblad Terdege, reclamebureau KRB en beursorganisator KRB Organisatie na het verliesjaar 2001 weer zwarte cijfers te schrijven. De winst na belasting over 2002 kwam uit op ruim 400.000 euro. Over het lopende boekjaar is de Erdee Holding gematigd positief.
Dat maakte directeur ir. B. Visser vrijdagavond bekend tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. „We zijn dankbaar voor dit goede resultaat.”
In zijn openingstoespraak wees de voorzitter van de raad van bestuur, J. L. van den Heuvel, erop dat het positief resultaat gunstig afsteekt bij de vele berichten over bedrijven in moeilijkheden. „De maakbare economie is ingestort. Laten we ons betrouwen op de Heere stellen”, aldus de president. Hij stelde vast dat in onze maatschappij het moderne heidendom de overhand heeft gekregen. „De mens zoekt ruimte en vrijheid in leer en leven. Dat gaat ons niet voorbij.” Daarom riep hij de aanwezigen op tot trouw aan het beginsel en een leven in afhankelijkheid.
Het Reformatorisch Dagblad zag zijn oplage vorig jaar licht stijgen tot 59.188 (2001: 58.869). Visser: „Dat is met name in vergelijking met andere landelijke kranten best goed. De meeste kranten zagen hun oplagecijfers dalen.” Het werven van abonnees zal dit jaar een lastige opgave worden: in de eerste vijf maanden van dit jaar liep het aantal abonnees met ongeveer 250 terug.
De advertentiemarkt staat nog steeds onder druk. Het aantal verkochte millimeters daalde in vergelijking met 2001 met 3 procent. Maar ook hier geldt dat het RD beter scoorde dan zijn concurrenten. Die kregen gemiddeld een daling van 11,5 procent voor de kiezen. In het lopende jaar wist het RD weer meer advertenties binnen te halen dan begroot. Het bedrijfsresultaat van het RD kwam uit op 580.000 euro.
De internetactiviteiten betekenden vorig jaar een flinke kostenpost voor de Erdee Holding: in totaal werd er een verlies geleden van 350.000 euro. Een jaar eerder was dat nog 1 miljoen euro. Inmiddels heeft de raad van bestuur van de Erdee Holding besloten dat de provideractiviteiten elders worden ondergebracht. Deze week werd bekend dat de Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs goede kansen ziet om een doorstart te maken met RDNet. De Erdee Holding rekent dit jaar nog wel op een verliespost van 200.000 euro op de internetactiviteiten.
Terdege wist in 2002 het aantal vaste abonnementen op peil te houden: 32.382. „Bij Terdege was sprake van een bijzonder goed jaar”, aldus Visser. Met name de advertentie-inkomsten lagen fors boven de begroting. Verder neemt de bestelservice een steeds groter deel van de omzet voor zijn rekening. Het familieblad, dat dit jaar in het teken staat van het 20-jarig bestaan, verwacht het aantal abonnees op zijn minst vast te kunnen houden, „ondanks de mindere economische situatie.”
KRB Reclame belandde in 2002 in zwaar weer. Het reclamebureau moest het boekjaar afsluiten met rode cijfers: 30.000 euro. Een aantal projecten leverde geen geld op en terughoudendheid bij adverteerders resulteerde in minder en kleinere orders. Visser denkt dat KRB Reclame dit jaar de nodige moeite zal moeten doen om weer winst te maken.
KRB Organisatie (van de beurzen Wegwijs en Naar Buiten) boekte uitstekende cijfers, vooral ook doordat er in 2002 twee beurzen succesvol werden afgerond. In augustus zal er alleen een Naar Buiten worden georganiseerd, wat de inkomsten ten opzichte van vorig jaar onder druk zal zetten.
De omzet van de Erdee Holding nam in 2002 met bijna 9 procent toe tot zo’n 27 miljoen euro. Het resultaat na belastingen leed vooral onder een negatief beleggingsresultaat op de pensioenen, in totaal verantwoordelijk voor een kostenpost van 450.000 euro. Visser denkt het lopende boekjaar positief te kunnen afsluiten. „De omzetten staan onder druk, maar de winst zal vooral door kostenbesparingen kunnen worden gerealiseerd.”
De directeur wees erop dat dankbaarheid jegens de Heere mag overheersen. „Ons werk geschiedt niet in eigen kracht. We zijn afhankelijk van God. Het past ons Hem de eer te geven. We hebben Zijn hulp en nabijheid tot nu toe mogen ervaren en zullen dat ook dit jaar nodig hebben.”
In zijn slotwoord sprak ds. L. W. van der Meij naar aanleiding van Psalm 127 en 1 Petrus 1 over de grenzen van het menselijk kunnen. „Al onze arbeid is tevergeefs als de Heere Zijn zegen onthoudt.” Gelet op de secularisatie is het zakelijk perspectief voor een reformatorische krant volgens de predikant niet rooskleurig te noemen. „Maar met Gods hulp en genade wordt het onmogelijke mogelijk.”