Ford meet hartslag
Autofabrikant Ford is bezig met de ontwikkeling van een stoel die de hartslag van de bestuurder meet.
De technologie zou –al dan niet dodelijke– ongevallen kunnen voorkomen door automobilisten die achter het stuur een hartaanval krijgen, meldde Ford deze week.
Het prototype van de Fordstoel houdt het hart van de chauffeur in de gaten door middel van elektrocardiografische technologie (ecg). Bij het maken van een normale ecg-scan worden er op het lichaam metalen elektrodes bevestigd. Dat hoeft in de auto niet; er zijn zes sensors in de stoel ingebouwd die door de kleding heen volgen wat het hart doet. Het systeem signaleert hartritmestoornissen en een hartaanval, maar ook andere aandoeningen, zoals hoge bloeddruk.
„Hiervan profiteert niet alleen de bestuurder, de veiligheid neemt dan voor alle weggebruikers toe”, aldus Achim Lindner, als medicus verbonden aan het Ford Research Centre.
Automobilisten die aan hart- en vaatziekten lijden, hebben gemiddeld 23 procent meer kans om een auto-ongeluk te krijgen, meldt Ford. De cijfers komen uit een onderzoeksprogramma van de Europese Unie. „Voor automobilisten die aan angina pectoris lijden, ligt dit percentage op 52.”
Het project met de stoel zit nog in de onderzoeksfase. Medicus Lindner meent dat de technologie voor een „belangrijke doorbraak” kan zorgen. „Als altijd geldt: hoe eerder een aandoening wordt geconstateerd, hoe makkelijker deze te behandelen is.”