Geestelijk leven in Delft
De geschiedenis van de christelijke gereformeerde gemeente in Nederland te Delft (in de volksmond het Langstratenkerkje) begon in 1954. In dat jaar traden ongeveer vijftig leden uit de plaatselijke christelijke gereformeerde kerk vanwege het veranderde geestelijk denken daar. Thans is deze groep, na een bloeitijd in de jaren zestig van de vorige eeuw, gereduceerd tot een handvol personen. Vanuit deze kleine groep is een poging gedaan om het verleden van de van de gemeente te belichten. Het resultaat is het boek ”De Open Deur”.
De eerste indruk van het boek is die van een familiekroniek. Vrij uitvoerig wordt het wel en wee van de familie Langstraat in de eerste helft van de twintigste eeuw beschreven. De verteltrant is onderhoudend en heeft een stichtelijk karakter.
Vervolgens wordt uitvoerig ingegaan op het veranderde geestelijke klimaat binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken in de jaren vijftig van de vorige eeuw, en de verschillende uittredingen van predikanten en (delen van) gemeenten. Een centrale plaats neemt daarbij in de uittreding van ds. J. G. van Minnen (1900-1970) te Huizen in 1952. Deze predikant vormt in de jaren daarna een klein kerkverband rondom zijn persoon: de Christelijke Gereformeerde Gemeenten in Nederland. In de bloeitijd behoren daar zeven of acht gemeentes toe, waaronder de groep te Delft.
Wanneer ds. Van Minnen in 1956 een beroep naar Delft aanneemt, krijgt de Delftse gemeente een spilfunctie binnen het kerkverband. Op basis van de kerkenraadsnotulen van de Delftse gemeente (en vanuit die van classis van het kerkverband) geeft E. Lodewijk een kijkje in het kerkelijk leven van deze voormalige christelijke gereformeerden. Hij doet dat op een betrokken wijze en slaagt erin een stichtelijk element aan de historische feiten te verbinden.
De persoon van ds. Van Minnen wordt eerlijk getekend: waardering voor zijn leer en prediking, hier en daar wat reserves ten opzichte van zijn persoon. De moeilijkheden tussen de kerkenraad en de predikant aan het einde van de jaren zestig vormen een trieste afsluiting van de ambtelijke loopbaan van deze eens zo gevierde christelijke gereformeerde predikant.
Het gemeentelijk leven zette zich vervolgens voort, aanvankelijk met de emeritus predikant G. Salomons (1890-1975) uit Terneuzen en na diens overlijden onder leiding van de lerend onderling A. W. Langstraat (1914-1993) aan wie ook de sacramentsbediening opgedragen werd. Nadat hij in oktober 1993 overleed, liep het ledental van de gemeente sterk terug.
Achter in het royaal geïllustreerde boek is van iedere voorganger een preek opgenomen.
”De Open Deur” is een goede en interessante beschrijving van een onbekend stukje kerkgeschiedenis dat meer dan plaatselijke betekenis heeft.
Boekgegevens
De Open Deur. Geschiedenis van de Christelijke Gereformeerde Gemeente in Nederland te Delft, E. Lodewijk; uitg. bestuur Christelijke Gereformeerde Gemeente in Nederland, Delft, 2011; 232 blz.; € 10,-. Te bestellen via e.lodewijk@kpnmail.nl of G. Deijs: 0174-515391.