Verhagen: vrije toegang internet in de wet
DEN HAAG (ANP) – Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) heeft woensdag aangegeven dat hij het voorstel van de Tweede Kamer omarmt om de vrije toegang tot internet in de wet op te nemen.
Nederland is het eerste land in Europa dat deze stap zet. „We lopen nu Europees gezien voorop, maar dat komt omdat we hier eerder en heviger zijn geconfronteerd met plannen om concurrerende diensten te gaan belasten dan de andere landen. Dat is een feit, daar hebben wij niet om gevraagd”, aldus de minister. Steeds meer telecombedrijven willen geld gaan vragen voor mobiele internettoepassingen als Skype, WhatsApp en VoIP.
VVD en CDA willen wachten op Europees onderzoek. Verhagen niet, maar als de Europese Commissie met nadere aanwijzingen komt, kijkt hij ernaar. „En als dat reden is om de regels aan te passen, spreken we elkaar weer.”
Kamerlid Kees Verhoeven (D66), initiatiefnemer van het met PvdA, SP en GroenLinks ingediende voorstel, is blij dat de minister dit plan voor zogeheten netneutraliteit steunt. Hierdoor is het filteren, vertragen, belasten of blokkeren van websites en mobiele applicaties niet meer toegestaan. „Nederland schrijft geschiedenis nu zowel het kabinet als de Tweede Kamer een altijd onbelemmerde toegang tot internet in de wet wil opnemen. Ik ben trots op dit resultaat”, aldus Verhoeven.
Hij rekent ook op steun van de PVV. Namens de PVV laakte Jim van Bhemmel bedrijven die „ineens diensten gaan blokkeren en tariferen”. Ook Verhagen gaf aan dat deze stap in feite is uitgelokt door de markt. Hij vindt dat bedrijven die nieuwe ontwikkelingen belemmeren met hun oude verdienmodellen „volkomen verkeerd” bezig zijn. Door recente plannen zoals bijvoorbeeld de Skypeheffing komen de keuzemogelijkheden onder druk te staan, meent de bewindsman. En: „Door het in de wet op te nemen laten we zien hoe belangrijk we een open internet vinden”.
Het voorstel van de Kamer haakt aan bij Verhagens plannen om consumenten en hun privacy beter te beschermen. Zo moeten internetters voortaan toestemming geven als er cookies op hun pc worden gezet. Ook regelt hij dat er voor blinden en doven een tekst- of beeldbemiddelingsdienst komt zodat ook zij makkelijker contact kunnen opnemen met overheid en bedrijven.
Telecombedrijf KPN laat weten voorstander te zijn van netneutraliteit en geen diensten te willen blokkeren. „Maar wij betreuren dat de Tweede Kamer niet meer tijd heeft genomen voor deze wetgeving.”