Politiek

Verhagen: Schade kernvervoer liefst verhalen

DEN HAAG (ANP) – Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) zou graag zien dat financiële schade die actievoerders toebrengen, door bijvoorbeeld een transport van kernafval te beletten, bij hen wordt verhaald. Dat zei hij dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

7 June 2011 16:18Gewijzigd op 14 November 2020 15:18
Het transport vanuit Borssele op weg naar Frankrijk. Foto EPA
Het transport vanuit Borssele op weg naar Frankrijk. Foto EPA

De CDA-bewindsman reageerde op de actie van Greenpeace dinsdag bij Borssele. Daar blokkeerden actievoerders een trein met kernafval toen die op het punt stond te vertrekken naar de Franse nucleaire fabriek in La Hague. CDA-Kamerlid Gerda Verburg vroeg Verhagen of hij die schade terug wil vorderen. „In z’n algemeenheid ben ik het met u eens, maar de ervaring leert dat dat niet zo makkelijk is”, analyseerde de minister.

Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) wilde van alles weten over de veiligheid van het transport. In lijn met de zogenoemde ‘stresstest’ voor de veiligheid van kerncentrales vroeg zij ook om een stresstest voor kerntransporten, maar dan wel voor er een ongeluk is gebeurd. Verhagen voelde daar niet veel voor. „Voorzorg plegen wij door de internationale vergunningseisen voor dit soort vervoer na te leven.”

De minister wees erop dat als alle vergunningen zijn verleend, dat zo’n transport dan ongehinderd hoort plaats te vinden. Juist actievoerders horen dit transport zo veilig mogelijk te laten plaatsvinden in plaats van het te verhinderen, stelde hij. Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) vroeg zich daarop af of de bewindsman suggereerde dat de actievoerders dinsdag het transport van kernafval in gevaar hebben gebracht. Verhagen gaf aan dat hij vindt dat de actievoerders de veiligheid van dit soort transporten in het oog moeten houden, in plaats van ze in gevaar te brengen.

Het nakomen van de eisen is gecontroleerd door de Raad van State, memoreerde hij. In België ging de burgemeester van Gent naar de rechter om via een kort geding het transport tegen te houden. „Die eis werd door de rechter van tafel geveegd”, zei hij. Van Tongeren vroeg of hij met die burgervader in overleg zou willen treden om hem gerust te stellen. Verhagen bracht in herinnering dat de burgemeester te maken heeft met de Belgische autoriteiten. Mochten er bij bijvoorbeeld Brabantse burgemeesters vragen leven, dan wil hij wel met hen in overleg.

Greenpeace vindt Verhagens reactie de wereld op zijn kop. „Het is de kerncentrale die in het post-Fukushima tijdperk door wil gaan met haar gevaarlijke werkzaamheden en nog meer kernafval wil produceren waar ook Verhagen geen oplossing voor heeft.”. De milieuorganisatie zegt ze enkele gebruik maakt van haar recht op demonstratie. „De maatschappelijke kosten moeten voor rekening komen van de kerncentrale, niet Greenpeace.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer