Buitenland

VS steeds strenger voor illegale immigranten

WASHINGTON (ANP) – Illegalen worden in de Verenigde Staten steeds strenger aangepakt. Dit jaar nam al een aantal staten wetten aan waardoor de politie harder kan optreden tegen illegalen. De recentste wet, in de staat Georgia, stuit op hevig verzet. De rechter buigt zich nu over de kwestie.

7 June 2011 14:10Gewijzigd op 14 November 2020 15:18

Onder de nieuwe wet mag de politie de immigratiestatus van een arrestant nagaan, als die geen identificatie bij zich draagt. Daarbij mag iedereen die illegaal blijkt te zijn, aan de federale autoriteiten worden overgedragen. Ook riskeren mensen die bij het vinden van een baan valse identiteitspapieren gebruiken, een gevangenisstraf.

De groeperingen die de zaak voor de rechter hebben gebracht, stellen dat de voorgestelde maatregelen ongrondwettelijk zijn. De gouverneur van Georgia, de Republikein Nathan Deal, tekende de wet vorige maand en heeft aangegeven achter zijn beslissing te blijven staan. De wet zou op 1 juli van kracht moeten worden.

President Barack Obama noemde de wet in Georgia „een fout”. Hij pleit voor een aanpak waarbij de federale overheid, en niet de afzonderlijke staten, maatregelen neemt tegen illegale immigratie. Politici in verscheidene staten vinden dat Washington daar echter niet genoeg tegen doet.

De wet in Georgia is opgesteld naar het voorbeeld van een soortgelijke wet in Arizona, die vorige zomer werd aangenomen. Die wet was onder meer controversieel omdat hij de politie verplicht de immigratiestatus van een burger na te gaan, als die wordt staande gehouden of aangehouden en de verdenking bestaat dat hij of zij illegaal is. Dat zou volgens critici discriminatie in de hand werken.

De regering-Obama ging tegen die wet in beroep en een federale rechtbank stelde haar in het gelijk, waardoor uitvoering van delen van de wet is uitgesteld. Het beroep van Arizona tegen die beslissing dient mogelijk dit najaar voor het Hooggerechtshof.

Eerder dit jaar werd in Utah een wet vergelijkbaar met die in Georgia aangenomen. De wet in Utah komt in juli opnieuw voor de rechter. In Colorado verdween een wet die leek op die in Georgia en Arizona, in februari van tafel.

Hervorming van de immigratiewetten is een controversieel onderwerp in Amerika. Eind vorig jaar vond een wet die illegale jongeren onder bepaalde voorwaarden het recht op legaal verblijf zou geven, te weinig steun in de Senaat. Er wonen naar schatting 11 miljoen illegale immigranten in de VS op een totale bevolking van ruim 308 miljoen mensen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer