Binnenland

Opnieuw rechtszaak over meermanscellen

De Groepsondernemingsraad Gevangeniswezen stapt opnieuw naar de rechter om de plannen over meermanscellen te dwarsbomen. Dat heeft de raad donderdag besloten, aldus secretaris R. Plokker.

ANP
13 June 2003 10:18Gewijzigd op 14 November 2020 00:22

Minister Donner van Justitie wil zo snel mogelijk beginnen met de plaatsing van twee gevangenen in één cel, ondanks felle kritiek van het hele gevangeniswezen.

De groepsondernemingsraad gaat in beroep bij de Ondernemingskamer en zal eventueel in een kort geding proberen de invoering in vooralsnog zeven gevangenissen op te schorten. De meermanscellen worden in fases gerealiseerd met als doel het nijpende tekort aan cellen aan te pakken. Donner zou formeel per 4 juli het groene licht kunnen geven. Premier Balkenende zei donderdag in de Tweede Kamer dat dit plan eind dit jaar 300 extra plaatsen zal opleveren.

Maar de groepsondernemingsraad, waarin twintig ondernemingsraden van gevangenissen zitten, vindt dat Donner slechts advies heeft gevraagd over een beperkt deel van zijn plannen. Bovendien zou Donner het advies ten onrechte in de wind hebben geslagen. Al eerder dwong de groepsondernemingsraad met succes bij de rechter af dat Donner advies aanvroeg. Ook dat wilde de minister aanvankelijk niet. Hij heeft over de adviesplicht in deze kwestie cassatie ingesteld bij de Hoge Raad.

Als de minister niet het hoger beroep voor de Ondernemingskamer wil afwachten, spant de raad een kort geding aan. Als de raad gelijk krijgt, zal dat opnieuw leiden tot uitstel van de invoering. Aanvankelijk zouden de meermanscellen in maart beginnen. Door verzet van de ondernemingsraden en de vakbonden ontstond vertraging. Die vinden dat de veiligheid van het gevangenispersoneel in het gedrang komt, ondanks toezeggingen van het ministerie dat er meer bewakers worden ingezet bij de meermanscellen. Ook zou het niet goed uitpakken voor het welzijn van de gedetineerden.

Overigens zijn in Nederland al meerpersoonscellen in gebruik. Zo moeten in de noodgevangenis in Zeist honderden drugskoeriers hun cel delen. Voor hun bewaking zijn particuliere beveiligingsdiensten ingezet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer