Routeboekje volgt oorlogssporen in vesting Holland
De vliegtuigen kwamen hoog over, alsof ze naar Engeland gingen. Boven de Noordzee keerden ze echter om en vielen het westen van Nederland aan. De troepen werden in hun slaap verrast, maar boden dapper tegenstand. In vesting Holland leden de Duitsers hun enige nederlaag tijdens hun opmars in West-Europa.
”De slag om vesting Holland” is het vierde boekje waarin Aad Spanjaard oorlogsgebeurtenissen reconstrueert en de lezers langs sporen van de strijd leidt. Een handzaam boekje voor onderweg, waarin de gebeurtenissen helder en verrassend compleet beschreven zijn. Nadeel van het formaat is dat ook de foto’s nogal minuscuul zijn.
Spanjaard beschrijft de mobilisatie in 1939, de Duitse aanvalsplannen en het begin van de oorlog in de vroege morgen van 10 mei 1940. Van stap tot stap volgt de lezer de strijd rond Den Haag, Katwijk, Delft, Hoek van Holland, Rotterdam, Alblasserdam, Dordrecht en de Moerdijkbruggen. In kort bestek wordt een grote hoeveelheid informatie op leesbare wijze opgedist, voorzien van een groot aantal illustraties.
De Duitse tactiek in 1940 was eigenlijk dezelfde als die van de geallieerden in 1944: om de natuurlijke barrières in waterrijk Nederland te bedwingen, land je áchter de rivieren en probeer je de bruggen door een verrassingsaanval te veroveren. Het verschil was dat de Duitsers daarnaast ook probeerden koningshuis en regering in handen te krijgen om zo het verzet te breken. Dat mislukte. Het verzet moest uiteindelijk gebroken worden door een terreurbombardement op het hart van Rotterdam.
De slag om vesting Holland. Langs de sporen van de Duitse aanval rondom Dordrecht, Rotterdam en Den Haag 10-15 mei 1940, Aad Spanjaard; uitg. Elmar, Delft, 2011; ISBN 978 90389 2041 2; 216 blz.; € 14,95.