Economie

Financiële problemen op stapel voor tuinders

DEN HAAG (ANP) – Nederlandse tuinders en handelsbedrijven in groenten dreigen in ernstige financiële problemen te raken doordat de export van komkommers, tomaten, paprika en sla vrijwel stilligt. De schade voor Nederlandse tuinders als gevolg van de verdachtmakingen over groenten is volgens het Productschap Tuinbouw inmiddels opgelopen tot meer dan 50 miljoen euro per week. Voor Nederlandse handelsbedrijven in groenten bedraagt de wekelijkse schade 30 miljoen euro, aldus groenten- en fruithandelsplatform Frugi Venta.

3 June 2011 18:34Gewijzigd op 14 November 2020 15:16
Foto ANP
Foto ANP

„Begin deze week gingen we uit van 30 miljoen euro, donderdag werd het 40 tot 50 miljoen en nu gaan we ervan uit dat het meer dan 50 miljoen is”, stelde een woordvoerder van het productschap. Frugi Venta wijst erop dat deze maanden normaal gesproken de topperiode voor de handel in Hollandse kasgroenten zijn. „De exportwaarde in deze periode wordt onder normale omstandigheden geschat op 200 miljoen euro per week”, aldus de organisatie.

Volgens het productschap draait het ook nog eens allemaal om producten waar niks mis mee is. „Het wordt tijd dat onze producten weer in verband worden gebracht met gezondheid en niet met ziekten.” Maar LTO Nederland vreest dat dit nog wel even kan duren. Volgens de landbouworganisatie doen geruchten de ronde over mogelijke boycots van saladegroenten door andere landen, nadat Duitsland uit angst al geen groente meer afnam en Rusland de grenzen helemaal sloot. „Zoals eerder bij Rusland en dat was ook ineens zo”, zei Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht Nederland.

De totale export van Nederlandse tomaten kwam volgens het CBS het afgelopen jaar uit op 1,4 miljard euro, die van paprika op ongeveer 750 miljoen euro, sla is goed voor 152 miljoen euro en de komkommer voor 382 miljoen euro.

Rabobank, de kredietleverancier van ongeveer 85 procent van de ondernemers in de voedingstuinbouw, schoot de tuinders die in de problemen zijn geraakt door de aanhoudende onduidelijkheid over de herkomst van de EHEC-bacterie, te hulp. De bank beloofde flexibel te zijn ten aanzien van bestaande kredietlijnen en de looptijd van leningen kan worden verlengd, zodat tuinders later kunnen aflossen. Daarnaast krijgen tuinders die kampen met aantoonbare liquiditeitstekorten de beschikking over overbruggingsleningen tegen 2 procent rente.

Momenteel zijn er ruim 2000 EHEC-infecties en verdachte gevallen. Rond 1500 patiënten lijden aan de zware complicatie HUS, een combinatie van bloedarmoede en nierfalen. 18 mensen zijn overleden. De bacterie is opgedoken in 12 landen, waaronder Nederland. Alle patiënten waren recent in Noord-Duitsland. Het aantal nieuwe besmettingen met de agressieve darmbacterie EHEC in Duitsland lijkt volgens de Duitse vereniging voor nefrologie wel af te nemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer