Amerikaanse roman over vrijgevochten dochter
Wat kunnen de gevolgen zijn voor een kind als zijn of haar liefdestank leeg staat, al zolang het zich kan herinneren? Daarover gaat het tweede deel van ”Marta’s erfenis” van de Amerikaanse bestsellerauteur Francine Rivers. ”Mijn dochters droom” is het vervolg op ”Mijn moeders hoop”.
Aangrijpend is de eenzaamheid in het jonge leven van Carolyn. Als kleuter voelt ze zich ongewenst en ongeliefd, en deze gevoelens drijven haar in de armen van buurman Dock. Deze traumatische episode is van invloed op de rest van haar leven: ze breekt radicaal met thuis, vlucht als hippie in de lsd en de vrije liefde en protesteert tegen de Vietnamoorlog. Totdat ze zwanger raakt van Dawn en ze naar huis terugkeert. Zal Dawn in staat zijn om verzoening tussen de generaties tot stand te brengen?
Rivers schrijft realistisch en romantisch, eerlijk en confronterend. Onverbloemd tekent ze het ongebonden leven van een vrijgevochten generatie tieners. Daarnaast laat ze zien hoe bepaalde schadelijke patronen van generatie op generatie worden doorgegeven, en aan veel problemen ten grondslag liggen. Het vergt ontstellend veel moed en eerlijkheid om deze patronen te doorbreken. De roman eindigt in Zwitserland, het land van de oude overgrootmoeder Marta, waardoor alle verhalen weer kloppend worden.
”Mijn dochters droom” is één groot appel aan alle moeders: koester je dochter en heb haar onvoorwaardelijk lief. Toon deze liefde onophoudelijk in een liefdestaal die je kind verstaat. Dan zijn de verschillen en verwijderingen tussen de generaties overbrugbaar.
Boekgegevens
Mijn dochters droom, Francine Rivers; uitg. Voorhoeve, Kampen, 2011; ISBN 978 90 297 9597 5; 592 blz.; € 23,90.