Sanquin: Regeling bloeddonors niet wijzigen
DEN HAAG – Het is een slecht idee om, zoals D66 wil, homo’s voortaan niet meer uit te sluiten van het geven van bloed.
Dat vindt Sanquin, de organisatie die de bloedvoorziening in Nederland verzorgt. Sanquin reageert op een voorstel dat zaterdag met een grote meerderheid werd aangenomen op het D66-congres in Utrecht, waar de congresgangers ervoor pleitten dat ook homo’s voortaan bloed mogen geven.
Sanquin vreest dat „de veiligheid van de bloedvoorziening aantoonbaar schade zal lijden” als de bepaling wordt geschrapt dat homo’s, vanwege het hiv-besmettingsgevaar, geen bloed mogen geven. Volgens de bloedleverancier komen hiv- en soa-besmettingen aantoonbaar vaker voor bij mannen met homoseksuele contacten dan bij heteroseksuelen. „Alle bloed wordt, voordat we het aan een ziekenhuis geven, uitvoerig getest”, legt de zegsvrouw uit. „Maar er is een fase van een paar weken waarin een besmetting nog niet kan worden ontdekt. Ook dat risico sluiten wij liever uit.”
Het maakt niet uit of een potentiële homoseksuele bloeddonor monogaam zegt te zijn of niet. Sanquin krijgt regelmatig nieuwe cijfers over hiv- en soa-besmettingen onder homoseksuele mannen. „Die cijfers geven op dit moment geen enkele aanleiding tot versoepeling van het beleid.”
De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) gaf Sanquin in 2007 gelijk in deze afweging. Het oordeel luidde dat het uitsluiten van homo’s weliswaar een vorm van discriminatie is, maar wel een vorm die gerechtvaardigd is gezien het grote risico dat patiënten lopen als ze besmet bloed krijgen. Ook onder hetero’s zijn er overigens bepaalde risicogroepen die geen bloed mogen geven.
Nederland telt op dit moment in totaal 400.000 bloeddonors. Dat aantal is voldoende, aldus Sanquin, om te beantwoorden aan de vraag naar bloed. In onder meer Zweden en Spanje is recent ook discussie geweest over het toch toelaten van homoseksuelen als bloeddonors. Maar voor zover bij Sanquin bekend is dit nog niet gebeurd. De Raad van Europa doet binnenkort uitspraak over dit onderwerp.
Op het partijcongres in Utrecht haalde D66-leider Pechtold uit naar de VVD, die volgens hem een te hoge prijs betaalt voor deelname aan dit kabinet. Volgens Pechtold staan economische hervormingen die de VVD in de campagne beloofde onder grote druk doordat Rutte eerst met de PVV samenwerkte en nu in de Eerste Kamer ook nog met de SGP. Daardoor heeft hij zich, aldus de D66-leider, uitgeleverd aan wat zijn partij zelf eerst „de poldertaliban” noemde. Onder meer het prijsgeven van extra koopzondagen en het stoppen met homovoorlichting op scholen wijzen daar volgens hem op. „Aan de VVD verloren wij een liberale bondgenoot.”
D66-leden willen overigens niet dat onverdoofd ritueel slachten wordt verboden, zo spraken zij zaterdag in ruime meerderheid uit. Tijdens het partijcongres kwam een motie in stemming waarin aan de Kamerfractie wordt gevraagd om tegen een voorstel van de PvdD te stemmen dat een einde wil maken aan overdoofd ritueel slachten.
Een eventuele tegenstem van de D66-Kamerfractie lijkt echter een Kamermeerderheid voor dit plan niet in gevaar te brengen. Thieme en de haren komen pas in de problemen als de PvdA haar steun aan het voorstel zou onttrekken.