Van V. beloofde Philipsdirecteuren rijkdom
HAARLEM (ANP) – Hoofdverdachte Jan van V. in het vastgoedfraudeproces heeft twee voormalige directeuren van vastgoedbeheerder PREIM van Philips Pensioenfonds rijkdom beloofd. „Ik heb gezegd, als je weg bent bij Philips Pensioenfonds, ga ik voor je zorgen”, zei hij vrijdag. „Dan maak ik je rijk.”
Van V., verdacht van onder meer miljoenenverduistering, heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) de twee oud-directeuren Will F. en Rob L. omgekocht. De voormalig directeur van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling erkende vrijdag de twee veel geld in het vooruitzicht te hebben gesteld. Als beloning voor hun coöperatieve houding bij het rond krijgen van een belangrijke deal, zo vertelde Van V.
De rechtbank behandelde vrijdag het project 126, waarbij een groot pakket onroerend goed van Philips Pensioenfonds in 2006 op één dag via een aantal tussenstappen werd verkocht aan Fortis Verzekeringen. Jan van V., toenmalig PREIM-directeur Will F. en een aantal anderen verdienden privé miljoenen aan de transactie.
„Voor de deal op zich was F. niet nodig”, zei Van V. „Maar hij was onmisbaar om aan de tafel te kunnen zitten bij Philips.”
Van V. stelde vrijdagmiddag niet helemaal goed in zijn vel te zitten. „Nog wat naweeën van vorige week vrijdag”, verontschuldigde hij zich bij de rechters over zijn soms wat moeizamere uitleg.
Vorige week bekende Van V. een valse memo te hebben opgesteld die moest bevestigen dat hij mondelinge toestemming had van zijn baas Cees H. om privé bij te verdienen op projecten. De afspraken waren volgens hem gemaakt bij hernieuwde onderhandelingen over zijn arbeidscontract in 1998. Een ongedateerde memo leek dat te bevestigen. Maar nu bleek de memo pas jaren later, in samenwerking met financiële man Olivier L. en Cees H., te zijn opgesteld na vragen van de Belastingdienst.
Tot ontstemming van onder meer zijn eigen advocaat Willem Koops. Volgens het OM zat Van V. de „boel te vernaggelen”. Het OM eiste daarom dat elk verzoek om een onderzoek naar de aanvang van het strafonderzoek in de vastgoedfraude wordt afgewezen. Koops had al herhaaldelijk om onderzoek verzocht, omdat hij meent dat er fouten zijn gemaakt.
De rechtbank moet hierover nog beslissen. Wel besloot de rechtbank al dat Van V. als getuige mag worden gehoord in de zaken van een zevental andere verdachten.