Binnenland

Gespecialiseerde zorg wordt steeds lokaler, ook in Nijkerk

NIJKERK – „De overheid stuurt erop aan de eerstelijnszorg te versterken door samenwerking op gang te brengen. Die kan optimaal worden gerealiseerd in gezondheidscentra.”

Marie Verheij
27 May 2011 08:47Gewijzigd op 14 November 2020 15:10
Gezondheidscentrum Corlaer in Nijkerk is vrijdag geopend. In het centrum zijn huisartsen, verloskundigen, fysiotherapeuten, podotherapeuten, maatschappelijk werkers, psychologen, diëtisten en medisch specialisten van Ziekenhuis St Jansdal uit Harderwijk g
Gezondheidscentrum Corlaer in Nijkerk is vrijdag geopend. In het centrum zijn huisartsen, verloskundigen, fysiotherapeuten, podotherapeuten, maatschappelijk werkers, psychologen, diëtisten en medisch specialisten van Ziekenhuis St Jansdal uit Harderwijk g

Dat zegt Diek Scholten, medewerker van adviesbureau Raedelijn in Utrecht en nauw betrokken bij de totstandkoming van de gezondheidscentra in Nijkerk. „Je deelt samen een aantal diensten en ruimten. Met elkaar kun je kosten besparen. In een gezondheidscentrum kan optimaal geïntegreerde zorg worden geboden. Daar is steeds meer behoefte aan, onder andere door vergrijzing en toename van het aantal mensen met een chronische aandoening. Bovendien biedt een gezondheidscentrum ruimte voor andere vormen van dienstverlening, zoals een gemeentelijk zorgloket of een centrum voor jeugd en gezin.”

Wat betekent zo’n centrum voor de cliënt?

„Dat die alle basisfuncties van de eerstelijnszorg bij elkaar aantreft. Zijn zorgvraag wordt afgestemd met anderen. Door deze samenwerking kun je gerichter ingaan op zorgvragen en soms voorkomen dat mensen onnodig met hun vragen naar een ziekenhuis gaan.”

Wat is de lokale impact van een gezondheidscentrum?

„De realisering van gezondheidscentra verplaatst een stuk ziekenhuiszorg terug naar een wijk of dorp. De patiënt kan zo voor veel zaken lokaal terecht. Ook de gemeenten krijgen steeds meer taken in de zorg. In de toekomst zal er meer samenwerking ontstaan tussen gemeenten en zorgverleners.”

Verdwijnt de huisarts met zijn solopraktijk?

„Overheden en zorgverzekeraars willen de eerstelijnszorg versterken door gezondheidscentra te bouwen. Dat betekent dat de solopraktijken zeker in de stedelijke gebieden zullen verdwijnen en dat er meer groepspraktijken komen. Deze ontwikkeling biedt ruimte voor meer samenwerking. Dat geeft een meerwaarde om de vragen van de patiënten beter te kunnen beantwoorden omdat je gebruikmaakt van elkaars kennis en kunde.”

Grootschaligheid heeft ook nadelen.

„De onpersoonlijkheid van een groot gebouw kun je als een nadeel opvatten. Het vraagt wel iets van de organisatie het gebouw zo in te richten dat het een vertrouwde omgeving wordt.”

Hoe ervaren specialisten het om lokaal te werken?

„Als ze weer eens in de eerstelijnszorg werken, vinden ze dat leuk, vooral door de spontane ontmoetingen. In Corlaer zitten de gynaecoloog en de verloskundige naast elkaar en maken ze gebruik van dezelfde apparatuur. Zo delen ze de kosten. Het contact tussen hen is bovendien vanuit het oogpunt van de patiënt belangrijk.”

Waarom geen huisartsenpost in de gezondheidscentra?

„Door openingstijden te verlengen, krijg je dat al. Het zou me niet verbazen als de gezondheidscentra die nu overal ontstaan, dat gaan overnemen. Landelijk speelt al langer de discussie van combinatie van huisartsenpost en spoedeisende hulp.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer