Code moet bezem halen door schoonmaaksector
DEN HAAG (ANP) – Werkgevers en opdrachtgevers in de schoonmaaksector willen hun leven beteren. Door de steeds verdergaande marktwerking in de schoonmaaksector zijn zij vooral gespitst geweest op kostenverlaging. De arbeidsomstandigheden van schoonmakers en de kwaliteit van het werk moeten hoger op de agenda komen te staan, hebben zij met de vakbeweging afgesproken in een convenant, dat woensdag is gepresenteerd.
De ‘code verantwoord marktgedrag’ wordt gesteund door grote spelers in de sector, zoals opdrachtgevers NS en Schiphol, werkgevers verenigd in brancheorganisatie OSB en vakcentrales FNV en CNV. Minister Henk Kamp van Sociale Zaken nam het convenant woensdag in Den Haag in ontvangst.
In het convenant staat onder meer dat opdrachtgevers moeten regelen dat schoonmakers gewoon overdag kunnen werken en niet na kantoortijden, zoals nu vaak gebeurt. Ze willen ook graag hun medewerkers stimuleren om de Nederlandse taal beter te leren. Een groot deel van de werknemers spreekt de taal namelijk slecht. Om dit te verbeteren hebben zij contact gelegd met de Stichting Lezen en Schrijven.
De overheid is een belangrijke opdrachtgever voor de schoonmaakbranche. Op het ministerie van Kamp zijn al verschillende maatregelen genomen: „De schoonmakers maken overdag de ruim 1100 kamers schoon”, aldus de minister.
Enkele schoonmakers die bij de presentatie van het convenant aanwezig waren, staan sceptisch tegenover de nieuwe code. Ze zijn blij dat er aandacht voor hun vak is, „maar we moeten nog maar zien wat er in de praktijk van terechtkomt”, aldus een schoonmaker. Als er niets gaat veranderen, sluiten zij eventuele stakingen niet uit.
De directe aanleiding voor het opstellen van de code was de maandenlange staking van vorig jaar. Deze leidde toen tot een loonsverhoging en tot een toezegging van opdrachtgevers om iets te doen aan de neerwaartse prijsspiraal.
De commissie die het afgelopen jaar aan de code werkte, gaat toezien of de afspraken worden nageleefd en wil daarover jaarlijks rapporteren. In de schoonmaak-en glazenwassersbranche werken zo’n 150.000 mensen. De sector is goed voor een omzet van 4,3 miljard euro per jaar.