Schotse kerk laat homoseksuele predikanten toe
EDINBURGH – De Church of Scotland heeft maandag ingestemd met het toelaten van praktiserende homoseksuelen tot het ambt van predikant. Dat gebeurde na een bezinningsperiode van twee jaar, waarin een speciale commissie onderzoek deed naar alle aspecten rond de kwestie.
De stap wordt algemeen gezien als een opmaat naar het door de kerk toestaan van geregistreerde partnerschappen van mensen van hetzelfde geslacht.
De ‘kirk’ laste in 2009 een bedenktijd van twee jaar in over de vraag of de kerk praktiserende homoseksuelen zou toelaten tot het ambt van herder en leraar. Dat gebeurde nadat de generale synode met 326 stemmen voor en 267 tegen akkoord ging met de benoeming van de praktiserend homoseksuele predikant ds. Scott Rennie tot predikant van Queen’s Cross Church in Aberdeen.
Het twee jaar oude moratorium op de toelating van homoseksuele predikanten werd maandag door de synode opgeheven. Daarmee komt voor het eerst in het 450-jarig bestaan van de kerk een mogelijkheid voor homoseksuelen om predikant te zijn.
De generale synode heeft volgens de Britse krant The Guardian ook uitgesproken dat predikanten die nu al in het ambt staan en homoseksueel zijn, in alle openheid daar voor uit moeten kunnen komen. Tegen die uitspraak van de synode was het nodige verzet vanuit behoudende delen van de kerk.
In een van de laatste stemrondes stemde een kleine meerderheid van de synode ermee in dat praktiserende homoseksuelen ook belijdenis in de kerk kunnen doen. De synode van 2013 moet beslissen of homoseksuele relaties voortaan ook kerkelijk bevestigd kunnen worden.
De stemmingen over de homokwestie vonden plaats ondanks waarschuwingen dat het toelaten van homoseksuele predikanten tot een kerkscheuring zou kunnen leiden. Dat zou de eerste afsplitsing van de Church of Scotland zijn sinds 1843, toen 474 predikanten opstapten. Zij vormden een kerkgenootschap onder de naam Free Church of Scotland. Uit dit kerkgenootschap ontstond later onder meer de Free Presbyterian Church of Scotland.
Een onderzoekscommissie die naar aanleiding van de kwestie-Rennie in 2009 werd ingesteld, vreest dat door het toelaten van homoseksuele predikanten een vijfde van de predikanten, ouderlingen en diakenen de kerk vaarwel zou kunnen zeggen. In hun kielzog zouden zo’n 100.000 kerkgangers kunnen volgen.
Anderzijds stelt het rapport dat de commissie opmaakte, dat zo’n 1800 kerkelijke leidslieden en 40.000 kerkgangers zouden kunnen vertrekken als de kerk géén vrijheid zou geven voor homo’s om in de ambten te dienen. De Church of Scotland heeft ongeveer 500.000 leden.
Een vertegenwoordiger van de tegenstanders van de maandag genomen besluiten, ds. Andrew Coghill, afkomstig van het eiland Lewis, waarschuwde de synode dat het toestaan van homoseksuele predikanten een verwoestende invloed zou hebben op de kerk.
Ds. Willem Bezuidenhout, een predikant van Zuid-Afrikaanse afkomst, drong er daarentegen op aan dat de kerk juist ruimte zou scheppen voor het toelaten van homoseksuele predikers. Hij vergeleek de tegenkrachten in de kerk met leden van het vroegere Apartheidsbewind in Zuid-Afrika, die volgens hem de Bijbel gebruikten als rechtvaardiging voor hun rassenleer.
Een aantal tegenstanders drong aan op uitstel van de beslissing. Dat voorstel werd echter met een krappe meerderheid verworpen. Volgens een aantal predikanten heeft de kwestie-Rennie in de plaatselijke gemeente in Aberdeen gespleten. De centrale kerkenraad zou zelfs te maken hebben gehad met bedreigingen en geweld.
Charles Webster, ouderling van een behoudende gemeente van de Church of Scotland in Dundee, is bang voor een splitsing van de kerk. Achterliggende kwestie is volgens hem het gezag van de Heilige Schrift. „Het gaat hier om het gezag van de Bijbel, en om de vraag of we dat wel of niet accepteren.” In zijn eigen gemeente van zo’n 250 leden speelt de kwestie niet. „We accepteren hier onvoorwaardelijk de zeggenschap van Gods Woord.”
In aansluiting op de vandaag genomen besluiten heeft de Schotse kerk een commissie opgezet die de theologische gevolgen van de vandaag genomen besluiten op een rij moet zetten.
De generale synode van de Church of Scotland duurt nog tot en met vrijdag.
Op de website van de Church of Scotland staat meer informatie over de generale synode. De kerkvergadering begon zaterdag en duurt nog tot en met vrijdag.
Het rapport van de commissie die onderzoek deed naar relaties van mensen met hetzelfde geslacht in het ambt van predikant is hier te downloaden (PDF, Engelstalig)
Via deze link (Engelstalig) is meer te lezen over de geschiedenis en samenstelling van de commissie.
De conclusies van het rapport zijn samengevat in dit artikel (Nederlandstalig) dat eerder op de website van het Reformatorisch Dagblad werd geplaatst.