Economie

G8 buigt zich over schuldencrisis

AMSTERDAM – De leiders van de G8 buigen zich donderdag en vrijdag in het Franse Deauville over de grootste problemen in de wereldeconomie. De Europese schuldencrisis en de opvolging van Dominique Strauss-Kahn bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) staan daarbij boven aan de agenda.

Redactie economie
23 May 2011 11:00Gewijzigd op 14 November 2020 15:06
LE HAVRE – Een jong stel aanschouwde zaterdag een protestmars van demonstranten in Le Havre aan de vooravond van de G8-top, die donderdag begint in het Franse Deauville. Foto EPA
LE HAVRE – Een jong stel aanschouwde zaterdag een protestmars van demonstranten in Le Havre aan de vooravond van de G8-top, die donderdag begint in het Franse Deauville. Foto EPA

Europese regeringsleiders haastten zich afgelopen week om een goede kandidaat uit eigen kringen te vinden voor de vorige week gearresteerde IMF-topman Strauss-Kahn. Ze hopen op de steun van de Verenigde Staten, Japan, Canada en Rusland voor een kandidaat uit hun midden.

Europa heeft de afgelopen 65 jaar altijd de baas van het IMF geleverd en is, ondanks druk van opkomende landen, niet van plan die plek af te staan.

Voor Europa hangt daarbij vooral veel af van de Verenigde Staten, omdat die het enige land zijn met genoeg stemmen binnen het IMF om een beslissing te blokkeren. Het IMF streeft echter naar een unanieme beslissing, waardoor ook de steun van de andere G8-landen Europa goed zou uitkomen.

Behalve het IMF-vraagstuk zal er tijdens de top ook veel aandacht uitgaan naar de schuldenproblemen in Europa. Ondanks de vele miljarden aan noodsteun die al aan Griekenland, Ierland en Portugal zijn beloofd, blijven de zwakkere eurolanden een bedreiging.

Dat gevaar raakt in eerste instantie de Europese economie. Maar de problemen in de periferie van de eurozone kunnen ook gevolgen hebben voor de rest van de wereld, als het Europese bankenstelsel in een nieuwe crisis zou worden gestort.

De Amerikaanse president Obama heeft al aangekondigd dat hij tijdens de top ook met de Japanse premier Naoto Kan wil spreken over de gevolgen van de natuurrampen die Japan in maart troffen. Daarnaast grijpt hij het samenzijn aan voor een ontmoeting met de Russische president Medvedev.

De G8 heeft de afgelopen jaren overigens behoorlijk aan invloed ingeleverd. Jarenlang bepaalden de zeven rijkste industrielanden plus Rusland de internationale economische agenda. Sinds de financiële crisis hebben ze de leiding echter af moeten staan aan de G20. In die club zijn naast de G8-landen ook nieuwe economische machten als China, India, Brazilië, Indonesië, Zuid-Korea en Zuid-Afrika vertegenwoordigd.

De G8 is het overlegorgaan van de zeven rijkste geïndustrialiseerde landen en Rusland. Zij komen één keer per jaar bij elkaar om te praten over economische en financiële onderwerpen.

De G8 wordt gevormd door de Verenigde Staten, Japan, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Frankrijk, Italië en Rusland. De samenwerking werd in 1975 gestart onder de noemer G6. Canada trad toe in 1976, Rusland wordt sinds 1998 structureel uitgenodigd.

Jarenlang vormde de G8 het belangrijkste overlegorgaan voor de internationale economie, maar door de opkomst van nieuwe economische grootmachten als China, India en Brazilië heeft het die positie in de afgelopen drie jaar moeten afstaan aan de breder samengestelde G20.

De Europese Unie stuurt sinds 1977 ook een vertegenwoordiger naar de bijeenkomsten. De afgelopen jaren mochten ook afgevaardigden van opkomende landen af en toe aanschuiven.


DEAUVILLE – Om rellen en aanslagen te voorkomen, gelden de komende dagen scherpe veiligheidsmaatregelen in Deauville. Een kort overzicht.

Veiligheidspersoneel:

5728 agenten

4539 gendarmes

750 man burgerbeveiliging onder wie brandweerlieden

1685 militairen

Materieel:

40 helikopters

10 pantservoertuigen

10 opblaasboten

2 batterijen luchtdoelraketten

Onder de veiligheidsmensen zijn speciale nucleaire en bacteriologische ontsmettingsteams met beschermende kleding. Voor het handhaven van de veiligheid zijn onder meer circa veertig helikopters en tien opblaasboten beschikbaar.

Kosten operatie

20 miljoen euro

Inwoners:

Deauville is hermetisch afgesloten van de buitenwereld. Protesten zijn niet toegestaan. De 30.000 inwoners krijgen speciale toegangspasjes. Hulporganisaties en actievoerders hebben wel toestemming gekregen om bijeen te komen in Le Havre, circa 40 kilometer ten noorden van Deauville.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer