Cultuur & boeken

Kim Vogel Sawyer schrijft zoet-idyllische roman

Onlosmakelijk zijn ze met elkaar verbonden, de drie tieners Pete, Libby en Bennett, die samen opgroeien in een weeshuis in Missouri. Wanneer ze in 1914 gaan studeren, wordt duidelijk hoe verschillend ze zijn. Toch hebben ze alle drie één groot gemeenschappelijk verlangen: ergens bij te horen.

Anne-Minke Hakvoort
19 May 2011 23:44Gewijzigd op 14 November 2020 15:03

Dit diepe verlangen mondt uit in een zoektocht naar Pete’s echte ouders. In de confrontatie met hen ziet Pete waar hij voor bewaard is gebleven: honger, armoede en mishandeling. Als blijkt dat Pete’s broer onschuldig veroordeeld is tot de galg, is Pete bereid alles in te leveren om hem te redden.

De expressieve Libby blijft intussen stuurloos, totdat ze God vindt. Dan gooit ze radicaal het roer om.

Het christelijke gehalte van deze roman, geschreven door Kim Vogel Sawyer, verdient een kritische noot. Sawyers beeld van God formuleert ze bij monde van Libby als volgt: „Hij is hier en houdt van ons zoals Hij altijd gedaan heeft. Ons probleem is dat we Hem proberen te vinden te midden van onze egoïstische verlangens, in plaats van te beseffen dat Hij op ons wacht op de plaats waar Hij ons hebben wil.”

De auteur legt op die manier sterk de nadruk op het eigen zoeken. Als Libby dan eindelijk God vindt, legt ze Hem gelijk een hele lijst van verzoeken voor. Dat God in Zijn genadevolle liefde als eerste de mens opzoekt, staat haaks op het idee van de wachtende God van Sawyer.

”Waar ik ook ga” is het vervolg op “Voor altijd in mijn hart”. Het is een makkelijk leesbare roman, vlot geschreven met een zoet-idyllisch einde.


Boekgegevens

Waar ik ook ga, Kim Vogel Sawyer; vert. B. M. Fontijn-Donatz; uitg. Voorhoeve, Utrecht, 2011; ISBN 978 90 297 9596 8; 368 blz.; € 19,95.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer