Buitenland

Groep prominente Israëliërs lanceert vredesinitiatief

JERUZALEM – Leiders van het Israëlisch Vredesinitiatief zouden vandaag in Caïro een vredesplan lanceren. Het plan voorziet in een Palestijnse staat naast Israël en een beëindiging van het conflict tussen Israël en de Arabische wereld.

Alfred Muller
19 May 2011 12:07Gewijzigd op 14 November 2020 15:02
Huberman. Foto Alfred Muller
Huberman. Foto Alfred Muller

Het vredesplan is begin april al gepresenteerd aan Israëlische politici, onder wie premier Benjamin Netanyahu en president Shimon Peres. Deze hebben zich er in het openbaar niet over uitgelaten.

De groep heeft het voorstel ook getoond aan de Palestijnse president Mahmud Abbas en de Jordaanse koning Abdullah. Het initiatief wordt vanmiddag, na een ontmoeting met de nieuwe secretaris-generaal van de Arabische Liga, Nabil Al-Araby,ook onder ogen de aandacht gebracht van het Israëlisch publiek, de Arabische wereld en de internationale gemeenschap.

Het Israëlisch Vredesinitiatief is ondertekend door zeventig prominente Israëliërs. Onder hen zijn het vroegere hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst, Yaakov Perry, en het vroegere hoofd van de geheime dienst Mossad Danny Yatom. Verder bevinden zich onder de ondertekenaars oud-ambassadeurs, oud-ministers, oud-topofficieren, zakenlieden, professoren en beroemdheden. Ook Adina Bar Shalom heeft haar handtekening onder het document gezet. Zij is de dochter van rabbijn Ovadia Yosef, de spirituele vader van de ultraorthodoxe Shaspartij.

Het plan wordt gepubliceerd in een tijd van politieke stagnatie. „Het is tijd dat Israël zich weer begint te bewegen en zijn eigen toekomst gaat bepalen”, zei een van de initiatiefnemers, de Israëlische wetenschapper Koby Huberman, vorige week op een presentatie in Jeruzalem. „Een aanzienlijk deel van het publiek heeft de hoop nog niet verloren.”

Volgens Huberman werd het plan zodanig geformuleerd dat het zich „midden op de Israëlische kaart bevindt”, zodat zowel rechts- als linksgezinden ermee kunnen leven. Hij hoopt dat de Israëlische regering het plan zal aannemen, maar hij maakt zich geen illusies.

Het Israëlisch Vredesinitiatief accepteert het Arabisch Vredesinitiatief van 2002 als basis voor vredesonderhandelingen. De Arabische wereld kreeg van Israël geen positief antwoord op het plan, dat voorzag in vrede tussen Israël en de Arabische wereld, in ruil voor de oprichting van een Palestijnse staat op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook en de terugkeer van Palestijnse vluchtelingen.

De Israëliërs die het Israëlisch Vredesinitiatief hebben ondertekend stellen dat de Palestijnse staat gedemilitariseerd zal zijn en volledige gezag zal uitoefenen over de binnenlandse veiligheidstroepen. De internationale gemeenschap dient een rol te vervullen in het beveiligen van grenzen en het bestrijden van terreurdreiging.

Het plan bepaalt dat de grenzen gebaseerd zijn op die van voor 4 juni 1967, met wederzijds overeengekomen grenswijzigingen. De Palestijnse gebieden zullen echter aangesloten zijn en de landruil zal niet groter zijn dan 7 procent van de Westelijke Jordaanoever. De Palestijnen krijgen evenveel land in Israël terug als Israël van de Westoever annexeert. Ook zal er een corridor tussen de Westoever en de Gazastrook worden gevormd onder Palestijnse controle.

Jeruzalem wordt de hoofdstad van twee staten. De Joodse wijken komen onder Israëlisch bestuur, de Arabische onder Palestijnse. De partijen treffen een speciale regeling voor de Oude Stad van Jeruzalem, waarbij de Joodse wijk en de Klaagmuur onder Israëls soevereiniteit blijven. Geen enkele partij krijgt soevereiniteit op de Tempelberg, maar ze treffen er een wederzijds overeengekomen regeling voor. Palestijnen vluchtelingen kunnen financiële compensatie ontvangen of terugkeren naar de Palestijnse staat. Een „symbolisch” aantal keert terug naar Israël.

Het Israëlische vredesinitiatief voorziet ook in een vredesregeling met Syrië en Libanon, gebaseerd op terugtrekkingen. Israël heeft zich in 2000 al teruggetrokken uit Libanon.

Het plan stelt voor dat de internationale gemeenschap economische hulp geeft om de stabiliteit, leefbaarheid en welvaart te vergroten. Arabische en islamitische staten ondernemen stappen die leiden naar normalisatie met Israël.

De kans dat het Israëlische vredesakkoord op korte termijn wordt gerealiseerd, is klein. De gesuggereerde concessies zullen vele Israëliërs te ver gaan, terwijl ze voor de Palestijnen niet ver genoeg gaan. „Wat nu nodig is, dat is een moedige stap die ons uit de comfortzone helpt”, zei Huberman.

Premier Netanyahu zou vandaag naar Washington vertrekken voor overleg met president Obama. De verwachting is dat de premier fel zal uithalen naar het akkoord dat Fatah en Hamas op 4 mei hebben gesloten.

Ook ligt het voor de hand dat hij zal herhalen dat Israël onder bepaalde voorwaarden voor een tweestatenoplossing is. De premier zal naar verwachting geen concrete stappen aankondigen die een vredesregeling dichterbij brengen.

De Palestijnen hopen in september van de VN erkenning te krijgen voor een staat binnen de grenzen van 1967. In 1947 verwierpen de Arabieren een verdelingsplan van de VN dat voorzag in een Joodse en Arabisch-Palestijnse staat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer