Mensen willen vakantiegeld in één klap
AMSTERDAM (ANP) – Mei is de maand van het vakantiegeld. Als het aan de meeste mensen ligt, blijft dat ook zo. Steeds meer werkgevers overwegen om de toelage over het hele jaar uit te smeren, maar uit een peiling van het Economisch Bureau van ING blijkt dat 84 procent van de mensen die vakantiegeld krijgen, daar helemaal niet op zit te wachten.
Werknemers hebben jaarlijks recht op een vakantietoelage ter hoogte van 8 procent van het brutoloon. Het gros van de werkgevers houdt dit wettelijke minimum aan en keert het bedrag eind mei uit. Voor een gemiddeld gezin dat anderhalf keer modaal verdient, betekent dat een extraatje van ongeveer 2100 euro netto.
Het is opvallend dat het merendeel van de mensen het geld het liefst in een keer krijgt uitgekeerd. Economisch gezien heeft uitspreiden namelijk meer voordelen; als je eerder over geld beschikt, levert dat meer rente op en kun je het eerder besteden.
Volgens een ING-econoom gaat het om puur psychologische argumenten. Mensen willen zichzelf disciplineren. Als zij hun geld vlak voor de zomervakantie krijgen, weten ze zeker dat ze het kunnen besteden aan een vakantie en dat het niet opgaat aan de wekelijkse boodschappen.
De ING onderzocht ook waaraan mensen hun vakantiegeld besteden. Het grootste deel gaat op aan vakanties, al denken veel mensen ook aan andere grote uitgaven, zoals een computer of nieuw meubilair. Ook spekt een deel van de ondervraagden de spaarrekening met het vakantiegeld, of wordt het geld gebruikt om schulden af te lossen.
Uit eerdere onderzoeken van het instituut voor budgetvoorlichting Nibud kwam naar voren dat mensen een steeds groter deel van hun vakantiegeld gebruiken om te sparen of leningen af te lossen. Sinds de economische crisis zijn mensen voorzichtiger met geld uitgeven en bouwen zij meer reserves op om zich te wapenen tegen barre tijden, aldus het Nibud.
De ING peilt dagelijks de mening van Nederlanders over financiële onderwerpen. Gemiddeld reageren 64.000 mensen per dag.