Economie

Rechter wijst Fortisclaims tegen staat af

AMSTERDAM (ANP) – De rechtbank in Amsterdam heeft de claims van gedupeerde Fortisbeleggers tegen de Nederlandse staat woensdag afgewezen. In twee aparte zaken besloot de rechter dat de staat niet onrechtmatig heeft gehandeld bij de aankoop van de Nederlandse delen van Fortis.

18 May 2011 11:48Gewijzigd op 14 November 2020 15:01
Foto ANP XTRA
Foto ANP XTRA

De Nederlandse delen van Fortis werden tijdens de financiële crisis van 2008 door de overheid uit het op de rand van de afgrond balancerende concern gehaald. Het ging vooral om de bank ABN Amro en verzekeraar ASR.

De Stichting FortisEffect stelde dat de overheid het concern ook op een andere manier had kunnen redden en dat beleggers tijdens de reddingsactie zijn misleid. FortisEffect wilde dat de nationalisatie in zijn geheel zou worden teruggedraaid of dat beleggers zouden worden gecompenseerd voor verliezen.

De rechter zag het anders. „Het Fortisschip is in financieel zwaar weer geraakt. Drastische maatregelen in volle zee waren onvermijdelijk.”

Advocaat Adriaan de Gier, de drijvende kracht achter FortisEffect, sprak van een zeer teleurstellende en onjuiste uitspraak. „Zeker op bepaalde punten achten wij de uitkomst en motivering onbegrijpelijk en geen recht doen aan de gerechtvaardigde belangen van de beleggers en de rechtszekerheid die ook in de financiële wereld een belangrijk goed is.”

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) ageerde in zijn zaak alleen tegen de nationalisatie van ASR. Vorig jaar is in een onderzoek in opdracht van de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam vastgesteld dat deze nationalisatie onnodig was. Ook de vorderingen van de VEB werden door de rechtbank echter afgewezen.

De VEB zei in een reactie teleurgesteld te zijn over de uitspraak. Samen met haar Belgische partner Deminor beraadt de organisatie zich over vervolgstappen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer