Cultuur & boeken

Intrigerend relaas over turbulente start dagblad De Pers

Twee jaar na zijn ontslag in 2008 doorbreekt Cornelis van den Berg zijn stilzwijgen met ”Het complot”, waarin hij de turbulente opstartfase van gratis dagblad De Pers beschrijft.

17 May 2011 21:39Gewijzigd op 14 November 2020 15:00

Sinds hij –noodgedwongen– de deur achter zich dichttrok bij de krant bleef het stil rondom Van den Berg. Hij weigerde mee te werken aan een eerder boek over De Pers (”Gratis maar niet goedkoop”, 2010), trok de wereld over en schreef intussen zijn eigen relaas.

Het complot leest als een spannende roman. Daarvoor zijn alle ingrediënten aanwezig: de piepjonge Van den Berg die zich met veel bravoure in de internationale krantenwereld beweegt, investeerders overhaalt tientallen miljoenen in zijn plan te pompen, om in 2007 met veel idealisme De Pers te starten. En daarna snel stijgende oplages, maar ook verliezen… die nog veel harder oplopen.

De daaropvolgende spanningen vormen de hoofdmoot van ”Het complot”, overigens zonder dat de lezer een antwoord krijgt op de vraag wat dat complot nu precies is. Spanningen zijn er op de redactievloer, rond adverteerders, maar vooral: met de aandeelhouders.

Geldschieter en miljardair Marcel Boekhoorn raakt nerveus. Hij geeft Van den Berg opdracht te zoeken naar een overnamepartner. Als dat niet lukt, staat Van den Berg in april 2008 op straat.

Zijn verhaal is soms warrig, de chronologie niet altijd duidelijk. Van den Berg schuwt grof taalgebruik niet. Maar het blijft een intrigerend verhaal en Van den Bergs filosofische beschouwingen op de krantenwereld zijn ronduit onderhoudend.


Het complot, Cornelis van den Berg; uitg. Prometheus, 2011; ISBN 9789 0446 16224; 190 blz.; € 19,95.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer