Amerikaanse roman: Genezing na misbruik
Geschreven fictie is soms de actualiteit van vandaag. Deze uitspraak is van toepassing op ”Amber”, geschreven door de Amerikaanse auteur Penelope Stokes. Ze heeft het aangedurfd om een zeer gevoelig en ingewikkeld onderwerp centraal te stellen, namelijk kindermisbruik.
Twee vrouwen gaan op zoek naar de waarheid. De ene vrouw is Amber, een getalenteerd kunstenaar, de andere is Diedre, een jonge vrouw die net haar moeder heeft moeten begraven. Amber maakt de reis naar haar innerlijk. Zij probeert met behulp van therapie te ontdekken hoe zij haar weg naar de waarheid kan volgen. Diep getraumatiseerd door misbruik in haar jeugd is ze op zoek naar gerechtigheid en eerherstel. Bij Diedre staat de wereld op zijn kop na het vinden van haar geboortebewijs: haar moeder blijkt haar moeder niet te zijn – en wie is de onbekende vader?
Twee verhaallijnen, die parallel lopen, maar tegelijkertijd onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De ontknoping is enigszins voorspelbaar. Toch laat de schrijfster de lezer niet ontspannen achteroverleunen, maar neemt deze mee in het moeilijke proces van genezing na misbruik. Ze toont de zware last van schuld, de angst, de wanhoop. Ze beschrijft hoe de waarheid je eerst kan meenemen naar een inktzwart verleden alvorens er ruimte komt voor bevrijding. Pas als de hoop groter is dan de schaamte, komt er een genezend herstel.
Stokes wil laten zien dat er na diepe trauma’s een nieuwe toekomst mogelijk is. Het vertrouwen in God en het geloof in Zijn almacht zijn daarbij twee belangrijke pijlers.
Boekgegevens
Amber, Penelope J. Stokes;
uitg. Kok Kampen, 2010; ISBN 978 90 597 7576 3; 383 blz.; € 16,95.