Kabinet: aanspreektitel koningin voor Máxima
DEN HAAG (ANP) – Het kabinet wil vasthouden aan het „vaste gebruik” dat de echtgenote van de koning de aanspreektitel ”koningin” krijgt.
Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) zei dat vrijdag na de ministerraad, die hij had voorgezeten.
Het kabinet ziet volgens Rosenthal geen reden af te wijken van de tradities en gewoonten als prins Willem-Alexander zijn moeder opvolgt en koning wordt. De vraag is al sinds de verloving in 2001 of prinses Máxima dan prinses blijft of koningin wordt genoemd. „Ze zal geen koningin zijn, maar de aanspreektitel is koningin”, zei de minister echter nu.
Hij wees erop dat de Grondwet spreekt van ‘de Koning’ als staatshoofd, ook al is dat een vrouw. Voor de wet verandert er volgens Rosenthal dan ook niets als Willem-Alexander de troon bestijgt. „Het is geen kwestie van regelen. Het gaat hier niet om besluiten die moeten worden genomen, maar simpelweg om iets wat gebruik zal blijken te zijn. En waar ook betrokkenen zelf zich in moeten kunnen vinden.”
Volgens Rosenthal zet het kabinet de lijn voort die toenmalig premier Wim Kok heeft uitgezet om aan dat gebruik vast te blijven houden. Maar in 2001, toen de politieke discussie speelde over Máxima, dochter van een omstreden Argentijnse bewindspersoon, werd in de Toestemmingswet voor het huwelijk niet vooruitgelopen op deze vraag. Kok liet de kwestie in het midden en gaf aan dat dit pas zou spelen op het moment van de troonswisseling. Ruim twee jaar geleden werd uit een van de beste bronnen ook nog vernomen dat de kwestie nog steeds open lag.
Rosenthal benadrukte dat de zaak op dit moment niet aan de orde is. Aanleiding voor zijn uitspraken was vrijdag een bericht van de GPD waaruit bleek dat partijen als PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren wilden breken met de traditie. In de Kamer steunt een meerderheid het standpunt van het kabinet, zo lieten VVD, CDA, SP, D66, ChristenUnie en SGP weten.