Cultuur & boeken

Krijgsgevangene kreeg weinig te eten

DIRKSLAND – De boordschutter van een Amerikaanse bommenwerper die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog bij Ouddorp een noodlanding maakt, schrijft in een aantekeningenboekje dat hij in een Duits krijgsgevangenkamp „echt heel erg weinig” te eten krijgt. En wát hij en z’n makkers ontvangen, is meestal surrogaat: surrogaatbrood, surrogaatkoffie.

Van onze correspondent
13 May 2011 10:11Gewijzigd op 14 November 2020 14:56

Het aantekeningenboekje is opgenomen in het boek ”De Tweede Wereldoorlog op Goeree-Overflakkee”, dat morgen in Dirksland wordt gepresenteerd. In het werk is veel nieuw materiaal over de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog op Goeree-Overflakkee verwerkt dat de afgelopen jaren is ontdekt. Het boek bevat tien artikelen over gebeurtenissen uit de oorlogsjaren.

Een van die nieuwe materialen is het aantekeningenboekje. De samenstellers van het boek kwamen via de zoon van de boordschutter het aantekeningenboekje op het spoor. De luchtmachtmilitair zat in een Amerikaanse B-17-bommenwerper die op 6 december 1944 bij Ouddorp een noodlanding maakte. Het toestel was in Duitsland aangeschoten door luchtafweergeschut, waardoor twee motoren het begaven.

Boven Nederland werd het toestel opnieuw beschoten, waardoor een derde motor onklaar raakte. Omdat het onmogelijk was Engeland te bereiken, besloot de bemanning boven de Noordzee te draaien en een noodlanding te maken. Alle inzittenden overleefden de noodlanding. Ze moesten naar een krijgsgevangenenkamp in Duitsland.

N.a.v. ”De Tweede Wereldoorlog op Goeree-Overflakkee”, uitg. in eigen beheer, te verkrijgen via info@wo2go.nl; € 27,50.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer