Politieke ontwikkelingen in Maassluis tussen 1888 en 1938
In 1879 richtte Abraham Kuyper de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) op. Burgemeester J. A. Karssen van Maassluis schreef over de rol van deze partij en over de lokale politiek in zijn stad tussen 1888 en 1938 het boek ”Dan liever met Groen van Prinsterer alleen”.
Niemand minder dan oud-premier Balkenende nam in maart in Maassluis het eerste exemplaar van het boek ”Dan liever met Groen van Prinsterer alleen” in ontvangst. Balkenende is kenner van de geschiedenis van de christendemocratie in Nederland. Het boek, geschreven door de Maassluisse burgemeester J. A. Karssen (CDA), is een bewerking van zijn masterscriptie culturele wetenschappen. Karssen geeft op boeiende wijze inzicht in de lokale politiek in Maassluis in de jaren 1888-1938 en de rol van de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) daarin. Stond de ARP wel of niet onder invloed van gereformeerde predikanten, van de in Maassluis geboren ARP-voorman Abraham Kuyper of van de invloedrijke Maassluisse politicus Jan Schouten?
Karssen schetst de ontwikkelingen van de antirevolutionaire kiesvereniging in Maassluis tot en met 1938. In dat jaar bestond de antirevolutionaire kiesvereniging in Maassluis vijftig jaar. Karssen maakt de balans op van deze periode. Tijdens de oprichtingsvergadering van de AR-kiesvereniging Vreest God, eert den Koning op 17 februari 1888 sprak de gereformeerde predikant ds. Woudstra over „het voorbeeld van zoovele Vaderlandsche steden en dorpen, waar de Christenburger zijn heilige roeping, zoo schoon bleek te behartigen, en waarbij, Maassluis nalatigheid, zoo somber afsteekt.” Maassluis had wel met de Doleantie vooropgelopen, maar zeker niet met het oprichten van een AR-kiesvereniging. De ARP’ers bepaalden daarna lange tijd de politieke keuzes in het stadje. Met de liberalen werd harde strijd geleverd over de uitbreiding van de vissershaven.
Door de opkomst van de Christelijk-historische Unie (CHU) kwam de ARP buiten het college van burgemeester en wethouders te staan. De sterke groei van de sociaaldemocraten en de bijzondere rol van de rooms-katholieken rond de zondagsheiliging en de zondagssport maakten het politieke leven in Maassluis spannend. Er was veel weerstand van de kant van onder andere de horeca tegen het sluitingsverbod op zondag. Ook de Joodse fotohandelaar Colthof wilde graag op zondag zijn winkel openen. Maar dat was omdat hij op zaterdag vanwege zijn Joodse geloof al gesloten was.
”Dan liever met Groen van Prinsterer alleen” is een interessante studie die meer laat zien van Maassluis dan alleen de rol die de ARP speelde.
Dan liever met Groen van Prinsterer alleen, Koos Karssen; uitg. Boekscout, Soest, 2011; ISBN 978 94 6176 001 2; 282 blz.; € 18,95.