Gezondheid

Eczeem aan ogen en lippen/lage bloeddruk/verdoving bij blaascatheterisatie

Mijn vader (een zeventiger) heeft sinds het begin van de winter last van rode, opgezwollen ogen, gebarsten lippen, natte plekken op zijn gezichtshuid en jeuk. Daardoor slaapt hij slecht. Eerdere klachten vorig jaar gingen na een poos over. Hij had twintig jaar geleden last van chrysantenallergie. In de winter bloeide er niets; wat kan nu de oorzaak zijn? Is er wat aan te doen?

12 May 2011 16:08Gewijzigd op 14 November 2020 14:56

Een allergie voor chrysanten of iets anders lijkt hier niet het eigenlijke probleem te zijn. De beschreven klachten kunnen goed passen bij eczeem. Mogelijk had uw vader daar al een beetje last van en zijn de klachten verergerd doordat de lucht in de winter veel droger is.

Soms gaat het beter als het weer verandert, maar niet altijd (voldoende) of duurt het lang voor het zover is. Jeuk is een klacht die typisch is voor eczeem. De behandeling is in deze rubriek al eerder aan bod gekomen. Belangrijk zijn corticosteroïdhoudende zalven om het eczeem tot bedaren te brengen (op recept verkrijgbaar). Soms is het nodig om tijdelijk wat sterkere middelen te gebruiken om de huid rustig te krijgen. Doe je dat niet, dan komen de klachten snel weer terug of krijg je ze niet onder controle. Daarna is, zeker in de winter, huidverzorging met een vette crème of zalf aan te bevelen.

Dr. A. C. Knulst, allergoloog-dermatoloog


Ik (man, 76 jaar) neem geregeld mijn bloeddruk op. Die is laag (124/51; 131/54). Om de andere dag gebruik ik Lisinopril 5 mg. Is mijn onderdruk niet bijzonder laag en is dit gevaarlijk?

Het is goed om de bloeddruk regelmatig op te (laten) nemen; een verhoogde of verlaagde bloeddruk is geen ziekte, maar kan wel een verhoogde kans geven op aandoeningen of nare situaties.

Bij een verhoogde bloeddruk gaat het om toegenomen risico op hart- en vaatziekten. Hoe lager de bloeddruk is, des te beter dat is voor de bloedvaten. Echter, bij een te lage bloeddruk kunnen er duizeligheidsklachten optreden, vooral bij het opstaan uit bed of stoel. De bloeddoorstroming in de hersenvaten is dan even te gering, waardoor er een duizeling optreedt of zelfs bewustzijnsdaling kan volgen. Dat dit gevaarlijk is, mag duidelijk zijn. Het meest voorkomende gevolg is een val: om deze reden vallen veel bejaarden bij het opstaan of tijdens de nachtelijke toiletgang.

Zolang er geen klachten zijn, is uw lage bloeddruk prima. Een test om het gevaar te onderzoeken is deze: meet de bloeddruk zittend, ga dan staan, houd u vast, en meet na enkele minuten nogmaals. Is de bovendruk dan 20 millimeter lager of de onderdruk 10 millimeter lager, dan is overleg met uw arts nodig.

J. Huisman, huisarts


In een artikel las ik dat het beter is om bij het inbrengen van een urinekatheter bij de man de gel die tevens als pijnstiller werkt (Instillagel) vijftien minuten te laten inwerken. In de bijsluiter wordt echter gesproken van „een aantal minuten.” Bij ons in het verpleeghuis wordt na het inbrengen van de gel direct gekatheteriseerd. Zelf laat ik de gel altijd even inwerken. Wat is uw advies?

Bij een katheterisatie wordt als regel Instillagel gebruikt als glijmiddel. Daardoor is het katheteriseren niet of nauwelijks pijnlijk. Instillagel bevat behalve het glijmiddel tevens een lokaal verdovend middel (lidocaïne) en een ontsmettingsmiddel (chloorhexidine), waardoor de kans op een urineweginfectie na een katheterisatie afneemt.

Om optimaal gebruik te maken van het verdovende effect van de lidocaïne is het noodzakelijk na het inbrengen van de gel minstens drie tot vijf minuten te wachten alvorens te katheteriseren. De eerlijkheid gebied te zeggen dat dit in de urologische praktijk niet altijd wordt gedaan, zodat het verdovende effect van de gel niet goed tot zijn recht komt.

Als het maar even mogelijk is, verdient het de voorkeur de Instillagel voorafgaand aan het katheteriseren een aantal minuten te laten inwerken, maar vijftien minuten is te lang.

Dr. H. Vergunst, uroloog

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer