Arcadis: overheid moet investeren
AMSTERDAM (ANP) – De Nederlandse overheid moet blijven investeren in grote infrastructurele projecten. Dat is in het belang van de economie. Dat heeft bestuursvoorzitter Harrie Noy van advies- en ingenieursbedrijf Arcadis woensdag gezegd.
Arcadis kampt met name in Europa en de Verenigde Staten met dalende overheidsbestedingen in de inframarkt. Eind maart zette de Nederlandse overheid een megaproject in de markt, de aanpak van snelwegen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere ter waarde van 4,5 miljard euro. Noy zei daarover geen nieuws te hebben. Wel is hij „zeer geïnteresseerd” in het project.
De overheid is al sinds jaar en dag een belangrijke opdrachtgever voor Arcadis, maar in het eerste kwartaal heeft de private sector de terugval in overheidsbestedingen moeten compenseren. Het aandeel van overheidswerk in de omzet daalde van 38 naar 30 procent, terwijl dat van de private sector steeg van 42 naar 50 procent.
Arcadis wist de zwakte in de Europese markt op te vangen met sterke groei in de Amerikaanse milieumarkt, Azië, Brazilië en Chili. Het bedrijf sleepte onlangs orders in de wacht om Amerikaanse legerbases en 89 voormalige fabrieksterreinen van autofabrikant General Motors op te ruimen. In Azië wordt de kar vooral getrokken door het architectenbureau RTKL, dat Arcadis in 2007 inlijfde.
In Brazilië en Chili is het bedrijf actief in de markten voor mijnbouw en energie. Arcadis heeft bij die activiteiten geen last van de schommelende grondstoffenprijzen. „Het gaat om langjarige investeringsplannen. Als je ziet wat daar nog op stapel staat, hebben we nog voor jaren werk”, aldus Noy.
Arcadis voert met diverse partijen overnamegesprekken in Azië. Daaronder zijn ook bedrijven met een omvang van Malcolm Pirnie. De aankoop van dat Amerikaanse bedrijf in 2009, voor circa 157 miljoen euro, was de grootste in de historie van Arcadis.
Volgens Noy is er veel interesse in de milieu- en wateractiviteiten van Arcadis. De topman wil liever overnames doen in die segmenten dan samenwerkingsverbanden aangaan. „Met acquisities kunnen we beter inspelen op de groei in opkomende landen.”
Arcadis maakte woensdag bekend in het eerste kwartaal de nettowinst te hebben opgevoerd van 15,9 miljoen naar 17,6 miljoen euro. De omzet steeg met 4 procent tot 465 miljoen euro.