Parachutist publiceert memoires over D-day en Market Garden
Twee jaar, 7 maanden en 27 dagen was Dwayne Burns weggeweest. Toen sloot hij zijn verloofde weer in zijn armen. Zes weken later trouwden ze. Nog geen jaar later verdronk zijn vrouw nadat hun boot omsloeg.
Het is de tragiek in het leven van de inmiddels 86-jarige oud-parachutist, die in 1944 deelnam aan de aanval op Normandië op D-day (6 juni) en op Nijmegen tijdens Operatie Market Garden (17 september). In de laatste regio is uitgeverij De Duivelsberg actief, die de memoires vertaalde die Burns –die later hertrouwde– samen met een van zijn zoons op papier zette. Spannend geschreven; helaas nogal eens ontsierd door een vloek.
De felle strijd die de Amerikaan samen met de andere parachutisten na de landingen achter de vijandelijke linies in Frankrijk en Nederland moest leveren, beschrijft hij levendig. Ze waren naar het Europese vasteland gevlogen in de wetenschap dat een aantal, wellicht een groot aantal van hen de operaties niet zou overleven. En zo ging het ook.
Na Frankrijk kreeg Burns een rustperiode in Engeland. Vervolgens werd hij bij Groesbeek gedropt. De parachutisten voorkwamen dat Nijmegen vanuit het oosten weer overspoeld werd door Duitse troepen. Op de Duivelsberg nam Burns deel aan een opmerkelijke stormloop de berg af, om een Duits bataljon te verjagen.
Operatie Market Garden vergde in het 508e regiment 147 doden en 549 gewonden. Toen de overlevenden zich verheugden op terugkeer naar Engeland, hadden de Duitsers een verrassing in petto: het Ardennenoffensief.
Boekgegevens
Sprong in het dal van diepe duisternis, Dwayne T. Burns & Leland Burns; uitg. De Duivelsberg, Nijmegen, 2011; ISBN 978 90 815623 2 4; 296 blz.; € 24,99.