Buitenland

Medewerkers betreden kerncentrale Fukushima I in Japan

TOKIO (ANP/RTR) – Voor het eerst sinds de zware aardbeving en daaropvolgende tsunami op 11 maart Japan troffen, zijn medewerkers de kapotte kerncentrale Fukushima I binnengegaan. Tot nog toe was de radioactieve straling daarvoor te hoog. Dat meldde een woordvoerder van energiebedrijf Tepco.

5 May 2011 07:24Gewijzigd op 14 November 2020 14:49
Foto's gemaakt met een drone (op afstand bestuurbaar vliegtuig) tonen de schade aan de Fukushima-reactor. Foto EPA
Foto's gemaakt met een drone (op afstand bestuurbaar vliegtuig) tonen de schade aan de Fukushima-reactor. Foto EPA

De eerste twee medewerkers hebben het gebouw betreden om de straling te meten. Ze bleken te zijn blootgesteld aan 2 millisievert straling, volgens een woordvoerder van energiebedrijd Tepco. Volgens de Japanse wet mogen medewerkers van de kerncentrale niet aan meer dan 100 millisievert per vijf jaar worden blootgesteld. Omdat er nu sprake is van een noodsituatie, is die hoeveelheid opgeschroefd naar 250 millisievert.

Tien andere medewerkers gaan in groepjes van vier het pand in. Elk groepje blijft hooguit tien minuten binnen en wordt dan afgelost. De medewerkers, gekleed in beschermende kleding en voorzien van zuurstofflessen, moeten buizen aansluiten op ventilatoren, zodat die weer gaan functioneren.

Het gebied waarin de kerncentrale ligt, werd in maart getroffen door een aardbeving met de kracht van 9,0 op de schaal van Richter. Mede door de tsunami die erop volgde, kwamen 14.800 mensen om en zijn 11.000 personen nog vermist. Tienduizenden huizen zijn verwoest. De ramp leidde ertoe dat alle koelsystemen van de Fukushima I-centrale uitvielen. Het leidde tot het grootste lek aan radioactieve straling sinds het ongeluk in het Oekraïense Tsjernobyl in 1986.

De Japanse regering en energiebedrijf Tepco kregen veel kritiek na de ramp. Boze omwonenden zeiden Tepcobaas Masataka Shimizu dat hij moest knielen en excuses aanbieden. „U hebt ons jarenlang gezegd dat kernenergie veilig was. We geloofden u. En kijk nu wat er is gebeurd!”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer