ICC-aanklager wil arrestatiebevelen Libiërs
NEW YORK/MISURATA (ANP) – Hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo vraagt het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen zeker drie Libiërs wegens misdaden tegen de menselijkheid in het Noord-Afrikaanse land. Hij heeft dat woensdag aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties laten weten.
De arrestatiebevelen zijn gericht tegen „degenen die volgens het bewijs het meest verantwoordelijk zijn voor de misdaden”. Namen zijn niet bekendgemaakt. Het verzoek aan de ICC-rechters wordt over enkele weken gedaan. Die kunnen het accepteren, weigeren of om meer bewijs vragen.
Het regime van Muammar Kaddafi voert nog steeds misdaden tegen de menselijkheid uit, zei Moreno-Ocampo. Tienduizenden mensen zijn het geweld al ontvlucht, dat aan vele duizenden het leven heeft gekost.
Woensdag vertrok een schip met achthonderd Afrikaanse arbeidsmigranten en vijftig gewonde inwoners uit Misurata. Het schip de Red Star, dat ook 180 ton hulpgoederen bracht, moest drie uur wachten in de haven, aldus de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). De evacués die in de haven op de komst van het schip wachtten, waren gevlucht toen de haven eerder op de dag onder vuur kwam te liggen. Uiteindelijk kwamen er van de duizend waarmee rekening was gehouden, achthonderd opdagen.
De haven is de enige verbinding van de belegerde stad Misurata met de buitenwereld. Over land is de stad niet meer te bereiken, omdat het leger van Kaddafi de wegen heeft geblokkeerd. De haven is ook moeilijk bereikbaar door beschietingen. Afgelopen week plaatste het leger zelfs mijnen in de haven. Daardoor bleef de stad verstoken van humanitaire hulp en verergert het voedseltekort met de dag.
Misurata is het belangrijkste bolwerk van het verzet tegen Kaddafi’s bewind in het westen van het Noord-Afrikaanse land.
Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen van de NAVO vindt dat het Westen mogelijkheden moet onderzoeken om de opstandelingen in Libië te financieren. Hij zei dat de zogeheten ‘contactgroep’, die de politieke koers van de NAVO-inzet rond Libië uitstippelt, hierover donderdag in Rome overlegt.
Het Libische leger is nu veel zwakker dan toen de NAVO-operatie begon, maar Rasmussen wilde niet zeggen hoeveel van het leger nog inzetbaar is na vier weken luchtaanvallen door de alliantie.