Donderdag klaarheid over noodhulp Portugal
BRUSSEL (ANP) – De EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maken donderdag tijdens een persconferentie in Lissabon de details bekend over de noodhulp die Portugal krijgt. Dat hebben ze woensdag aangekondigd. Eerder op de dag was er nog overleg met de grootste oppositiepartijen in het land. De EU wil dat ook zij instemmen met de voorwaarden voor de steun, omdat de Portugese regering demissionair is.
Deskundigen van Europese Commissie, Europese Centrale Bank en IMF bereikten dinsdag een voorlopig akkoord met de Portugese regering over de noodhulp. Naar verluidt gaat het om een bedrag van 78 miljard euro.
In ruil daarvoor moet Portugal bezuinigingsmaatregelen treffen die het begrotingstekort, vorig jaar nog ruim 9 procent, in 2013 weer terugbrengen tot de Europese limiet van 3 procent van het bruto binnenlands product. Oorspronkelijk wilde de Portugese premier José Socrates dat doel al in 2012 halen. Hij slaagde er echter niet in het besparingspakket door het parlement te loodsen, waardoor zijn regering ten val kwam. Op 5 juni worden daarom parlementsverkiezingen gehouden.
Om te voorkomen dat er na de stembusgang niets terechtkomt van de noodzakelijke bezuinigingen, is steun van de huidige oppositie onontbeerlijk. De belangrijkste oppositiepartij, de sociaaldemocratische PSD, deed mee aan het overleg van de afgelopen weken. De partij wilde woensdag echter nog niet aangeven of ze de voorstellen steunt.
Het akkoord moet bekrachtigd worden door de ministers van Financiën van de eurolanden. Zij komen op 16 mei bijeen. Onzeker is vooral de opstelling van Finland. De eurosceptische partij Echte Finnen, sinds kort de derde partij van het land, ligt dwars.
Volgens ingewijden zal door de maatregelen die het land moet doorvoeren om in aanmerking te komen voor een bijdrage uit het noodfonds, de economie van Portugal de komende twee jaar sterk krimpen. De belastingen zouden omhoog moeten en er komen bezuinigingen in onder meer de gezondsheidszorg en het onderwijs. Een en ander zou zowel in 2011 als in 2012 tot een economische krimp van zo’n 2 procent leiden.
Portugal wordt het derde land dat bij de EU en het IMF om steun moet aankloppen omdat het zijn schulden niet meer kan financieren. Een jaar geleden ontving Griekenland al 110 miljard. Ierland kreeg in november 2010 67,5 miljard toegezegd uit het inmiddels opgezette noodfonds voor de euro. Dit fonds bevat in totaal 750 miljard. Het geld is afkomstig van de eurolanden, de Europese Commissie en het IMF.
Het nieuws over de ophanden zijnde financiële hulp leidde woensdag nog niet tot een lagere rente bij de uitgifte van kortlopende staatsleningen van Portugal. Het haalde 1,1 miljard euro op met leningen voor drie maanden. Het land betaalde 4,65 procent rente, terwijl op 20 april op vergelijkbare leningen 4,05 procent moest worden betaald.