Depressieve klachten / schokken tijdens slaap / loopneus
Het advies voor mensen met stress en/of depressieve klachten is onder andere inname van extra vitamine B en magnesium. Kun je dan beter supplementen slikken of voedingsmiddelen gebruiken waar deze stoffen in zitten? En welke zijn dit dan?
Bij depressieve klachten is er veelal sprake van een tekort aan serotonine. Dit is een stofje in de hersenen dat verantwoordelijk is voor het psychisch welbevinden. Het heeft invloed op de stemming, zelfvertrouwen, slaap en emotie.
Serotonine wordt via omzettingen verkregen uit tryptofaan, een aminozuur dat fungeert als bouwstof voor eiwitten. Het behoort voldoende in onze voeding aanwezig te zijn (onder meer in kwark, vlees, vis, havervlokken en bananen).
Die omzetting in serotonine is weer afhankelijk van essentiële stoffen zoals vitamine B3, B6 en magnesium (aanwezig in bijvoorbeeld vis, kip, vlees, volkerenproducten, eieren, noten, spinazie en boerenkool).
Goede voeding heeft de voorkeur boven het gebruik van allerlei supplementen. Overigens is voor een depressie niet zelden een voorschrift van een antidepressivum (‘serotoninemiddel’) nodig.
J. H. Baan, huisarts
Ik heb al enkele jaren last van heftige schokkende bewegingen tijdens de slaap, niet iedere nacht, maar toch geregeld. Zelf merk ik er niets van. Mijn vrouw echter wel, ze wordt er zelfs wakker van. Ik slik al tien jaar vier medicijnen vanwege hartklachten in het verleden: selokeen, acetylsalicylzuur, lisonopril en Lipitor. Weet u de oorzaak en kunnen de medicijnen er iets mee te maken hebben?
Wat u beschrijft past bij wat vroeger een nachtelijke myoclonus werd genoemd (tegenwoordig: periodic limb movement disorder (PLMD)). Kenmerkend zijn de schokkende bewegingen tijdens de slaap die meestal door de partner worden opgemerkt. Patiënten zelf klagen soms over het feit dat zij overdag niet goed zijn uitgerust.
Oorzaken van dit syndroom zijn diabetes mellitus, neurologische afwijkingen, bloedafwijkingen, slaapstoornissen, waaronder het slaapapneusyndroom, of gebruik van medicijnen die invloed hebben op het centrale zenuwstelsel. Vaak wordt er echter geen oorzaak gevonden.
De medicijnen die u noemt zijn niet de oorzaak van uw probleem. Therapie is niet strikt noodzakelijk, maar als u (of uw vrouw…) klachten heeft van vermoeidheid overdag is nader onderzoek en behandeling via uw huisarts wellicht aangewezen.
Dr. C. A. den Uil, cardioloog i.o.
Ik heb vaak, maar niet altijd, een loopneus, zowel in de winter als in de zomer. Ook heb ik vaak donkere kringen onder de ogen. Kunnen deze verschijnselen wijzen op een allergische reactie op een bepaalde stof?
Donkere kringen onder de ogen wijzen niet op een allergie. Een loopneus kan een uiting zijn van een allergie, maar dat hoeft niet. Als de klachten vooral in een bepaald seizoen voorkomen of bij contact met stof of harige dieren is het nuttig om een onderzoek naar een eventuele allergie te laten doen.
Als dat niet zo is, waar het bij u een beetje op lijkt, is dat niet nuttig. Als u merkt dat de klachten verergeren door bijvoorbeeld rook, parfumlucht en dergelijke, kan dat wijzen op hyperreactiviteit (prikkelbaarheid) van het neusslijmvlies. Deze symptomen zijn te behandelen met dezelfde medicijnen die ook bij allergische neusklachten worden gebruikt: neussprays met antihistaminica of corticosteroïden. Antihistaminica blokkeren de lichaamseigen stof histamine die vrijkomt bij een allergische reactie. Corticosteroïden lijken op bijnierschorshormonen en werken ontstekingsremmend.
Ook spoelen met fysiologisch zout (twee keer per dag) is te proberen. En natuurlijk is het goed deze prikkels zo veel mogelijk te vermijden.
Dr. A. C. Knulst, allergoloog-dermatoloog